BEP-voorzitter onderneemt juridische stappen tegen Brunswijk
30 Jun 2022, 00:00
foto
BEP-voorzitter Ronny Asabina vindt dat ABOP Brokopondo heeft laten verzuipen en sorry moet zeggen. (Foto: René Gompers)


BEP-voorzitter Ronny Asabina is bezig met het nemen van juridische stappen tegen de topman van ABOP, Ronnie Brunswijk. Tot gisteren had de ABOP-voorzitter de tijd om beschuldigingen aan het adres van Asabina hard te maken. Hij moet op de proppen komen met bewijzen dat Asabina het skaliantijdperk op het stuwmeer heeft geïntroduceerd en mede-eigenaar of aandeelhouder is van skalians. Brunswijk moet met kwitanties en bonnen komen waaruit blijkt dat Asabina inkomsten geniet uit de skalian activiteiten. Brunswijk heeft tot nu toe geen bewijzen kunnen tonen. De BEP-voorzitter wil geen mediapolemiek over deze kwestie. "Hij zal wel dealen met mijn advocaat", merkt hij op tegenover Starnieuws. De advocaat zal eerst een brief schrijven naar Brunswijk. Als hij niet voldoet aan de eisen, wordt de gang naar de rechter ingezet.

"Na ABOP sungu Brokopondo,” heeft Asabina op een persconferentie beweerd maandag, naar aanleiding van beschuldigingen geuit door Brunswijk. Het is ook de ABOP die ervoor zorgt dat er veel illegale bedrijven opereren in Brokopondo, met name op het stuwmeer.  De posities om illegaliteit en wateroverlast in het district  te voorkomen, worden immers door leden van de ABOP ingevuld, geeft Asabina aan.

Asabina deelt mee dat het juist Brunswijk is die actief op zoek is naar goud op en rond het stuwmeer en ook anderen faciliteert. “De persoon Brunswijk -of in nv- heeft minimaal vijf concessies in het Sarakreek gebied,” zegt Asabina. “Ik heb hier laatst vergaderd met kapiteins, een Assembleelid van Sarakreek, de dc van Brokopondo, met dorpsoudsten uit het gebied.” Uit de gesprekken is gebleken dat een bedrijf moeilijk kan opereren, omdat er heel veel illegale ondernemers in het gebied actief zijn. “Maar suma habi goudordening?” merkt Asabina op; hij doelde erop dat het geschiedt onder supervisie van de vicepresident.

De BEP-topman haalt aan dat het overtollige water uit het dorp Nieuw Lombé is teruggetrokken. “Dat komt omdat ze de spuikleppen dichtdoen,” geeft hij aan. “Dus dat wil zeggen dat door het openmaken van ze, de dorpen zijn ondergelopen. Maar we weten toch wie in de leiding zit bij Staatsolie, wie is verantwoordelijk? Wie is de president-commissaris van Staatsolie? Wie is de president-commissaris van EBS? Want er moest toch goedkope energie geleverd worden. Wie is de minister van Natuurlijke Hulpbronnen?!, doelende op Leo Brunswijk, president-commissaris van EBS en Staatsolie en ABOP-minister, David Abiamofo.

“Maar je (Brunswijk) gaat naar een meeting waar de president bij is, en gaat inspelen op de emoties van de mensen. Dan ga je daar uitleggen dat Staatsolie dit en dat heeft gedaan. Terwijl jij de grote baas bij Staatsolie bent. In ‘politicis’ bekeken zou je kunnen zeggen dat na ABOP sungu Brokopondo. Hoe moet ik het anders zeggen. Zij hebben de verantwoordelijkheid in al die instituten en autoriteiten die ermee te maken hebben. Maar is hij (in Brokopondo) gaan vragen om vergeving, heeft hij gezegd ‘ik heb de leiding van EBS, van Staatsolie en NH? Dus sorry dat a gebied sungu?’ Nee, hij heeft dat niet gedaan, maar hij is over mij gaan praten,” betoogt Asabina.

Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May