DNA: Parmessar ontevreden met beantwoording vragen
17 May 2022, 02:54
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar


NDP-fractieleider Rabin Parmessar is net als diverse andere leden, niet tevreden met de beantwoording van vragen die gesteld waren in de eerste ronde van de begrotingsbehandeling. Veel vragen zijn door de regering ook meegenomen naar de tweede ronde. Hij vindt het niet in de haak dat minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning, noch president Chan Santokhi zijn ingegaan op de kwestie van Blauwmeer. "Voorzitter, precies zoals de president breedvoerig is ingegaan op de case Hoefdraad en Interpol, eisen we dat hij in de case Blauwmeer ons omstandig komt informeren", heeft de politicus maandag aangevoerd tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling 2022.

Parmessar krijgt bijval van fractiegenoot Melvin Bouva en Edward Belfort (ABOP). Bouva vindt dat er een onderzoek moet komen waarbij Achaibersing, die ten tijde van de verkoop van Blauwmeer aan de Centrale Bank van Suriname directeur was van Assuria, ontlast moet worden van zijn functie als minister. Belfort heeft een strafrechtelijk onderzoek geëist. Hij voert aan dat als iemand geld heeft gestolen en dit terugbrengt naar de bank, het niet betekent dat het niet gaat om diefstal.

In de tweede ronde wil Parmessar weten van de president hoe hij eraan komt dat de regering een schuld heeft overgenomen van ruim SRD 4 miljard. "Dit is misleidend, want in het staatsschuldenplan van de regering geeft de regering zelf aan dat de schuld in 2020: 3.3 miljard was. Waar komt de 0,7 miljard vandaan waarover de president het steeds heeft?"

Parmessar blijft erbij dat het kabinet van de president en vicepresident  niet gerekend kunnen worden tot staatsorganen. In de 1e nota van wijziging (kabinet president) was er SRD 150 miljoen begroot voor armoedebestrijdingsinitiatieven. "In de herziene versie zien we dat deze post is teruggebracht naar 75 miljoen en het restant is verdeeld onder het kabinet van de vicepresident (30 miljoen), 32,5 miljoen voor Financiën onder de post gemeenschapsproject armoedebestrijding en de rest is elders ingeschoven. We zullen dus te maken hebben met een president en een vp die nu ook persoonlijk pakketten gaan verdelen in plaats van een gedegen transparant beleid uit te stippelen en de ministeries ermee te belasten. Uiteraard dit alles via onze belastingmiddelen!", merkt Parmessar op.

Een ander zeer opmerkelijk punt is volgens Parmessar dat de lonen en salarissen haast niet zijn aangepast conform de 17% loonsverhoging, maar dat de sociale uitkeringen bij alle departementen omhoog zijn geschoten. "Kan de regering ons nader uitleggen hierover?" Volgens de NDP-fractieleider voldoet de begroting niet aan de de Comptabiliteitswet 2019. Diverse posten horen bij ministeries ondergebracht te worden in plaats van kabinet president, vicepresident of Financiën. 
 
De president refereert steeds naar de corruptieschandalen van de vorige regering, maar legt volgens Parmessar de vinger niet op de zere plekken door haar eigen corruptie schandalen aan te pakken. De vorige regering was wel volwassen genoeg om haar eigen cases bij de procureur-generaal in te dienen. Parmessar eist dat de president leiderschap toont en ook handelt in onder meer:
- New Surfin
- HPSG
- Zaaizaad schandaal
- CDS – Sranan TV
- Haïtiaanse Mensensmokkel
-  Indiase mensensmokkel door Bollywood filmbedrijf Lavish
-  Blitz affaire
- Covid tenten Wanica Ziekenhuis
- Gouden toiletpotten van een half miljard SRD etc
- Geen transparante aanbestedingen, etc.
Advertenties

Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May