Chili: Santiago krijgt waterrantsoenering
18 Mar 2022, 20:47
foto
Chili kampt al dertien jaar met verminderde regenval. Waterratsoenering voor metropool Santiago is nu een noodzaak.


De Chileense president Gabriel Boric heeft de inwoners van metropool Santiago opgeroepen om rationeel gebruik te maken van drinkwater, aangezien de situatie zeer ernstig is na meerdere jaren van droogte en/of onvoldoende regenval.

De situatie is bijzonder gecompliceerd in Oost-Santiago, aangezien de stroming en het niveau van de Mapocho-rivier, de belangrijkste waterbron, als kritiek wordt beschreven. In West-Santiago de Maipo-rivier minder droog is, zelfs wanneer de stroom en het volume onder het gemiddelde blijven.

Gouverneur Orrego van Santiago was echter drastischer en riep de inwoners dringend op om voor water te zorgen, omdat de rantsoenering in de tweede helft van het jaar niet wordt weggemaakt.

Boric onthulde dat voormalig president Sebastián Piñera hem had verteld dat, tenzij er overvloedige regen valt in de wintermaanden, in de tweede helft van het jaar waterrantsoenering zou moeten worden opgelegd.

Het hoofd van Aguas Andinas, dat de grootstedelijke regio van de Chileense hoofdstad bevoorraadt, zei dat het huidige waterpeil van de rivieren in de regio "het laagste is sinds er data zijn verzameld".

"De gemiddelde stroom bij de Maipo-rivier in de tweede maand van het jaar is normaal 142 kubieke meter per seconde, het gemiddelde van vorig jaar was 79 kubieke meter en staat momenteel op 30 kubieke meter", zegt Esteban Rodriguez van het waterconsortium. "We bevinden ons in een limietsituatie en de Mapocho-rivier is nog kwetsbaarder, historisch gezien heeft deze een stroom van 5 kubieke meter per seconde gehad en nu zijn we gedaald tot één meter."

Het tweede semester van dit jaar wordt cruciaal, 2021 was het droogste jaar in een eeuw en er viel minder sneeuw in de bergen. "Ik ben het eens met president Boric als hij zegt dat water en watervoorziening een van de grootste uitdagingen zijn voor Chili in de komende jaren, en we moeten het probleem allemaal samen aanpakken", hield Rodriguez vol.

Lokale overheden snoeien drastisch in gazons, afspuiten en irrigatie, terwijl bewoners ook moeten beseffen hoe ernstig de situatie is geworden.

"De droogte waar we mee te maken hebben, houdt al dertien jaar aan met pieken zonder regen. We werken aan systemen voor hergebruik en recycling, zoals ze in Israël hebben, en hopelijk zou dit moeten helpen verlichten, maar het kost tijd en veel investeringen".
Advertenties