Olieprijs stijgt door vrees voor bevoorrading
22 Feb 2022, 15:50
foto
Een Oekraïens militair gebruikt een periscoop terwijl hij het gebied observeert op een positie in de frontlinie nabij het dorp Travneve in de regio Donetsk. De vrees voor oorlog tussen Oekraïne en Rusland stuwen de olieprijs. (Foto: Reuters)


De olie- en gasprijzen stijgen door de vrees dat de crisis tussen Oekraïne en Rusland de leveringen over de hele wereld zal verstoren. De prijs van ruwe Brent-olie, een internationale benchmark, bereikte dinsdag het hoogste punt in zeven jaar met US$ 99,38 per vat.

Rusland dirigeerde troepen naar twee door rebellen gecontroleerde regio's in het oosten van Oekraïne, nadat het hen als onafhankelijke staten had erkend.

In Londen opende de FTSE 100-aandelenindex meer dan 1,4% lager voordat hij weer terrein won en positief werd. Maar de Aziatische beurzen sloten lager en de Amerikaanse beurzen maakten zich op voor verliezen.

Westerse mogendheden hebben sancties opgelegd of gedreigd tegen Rusland, dat de op één na grootste olie-exporteur is na Saudi-Arabië. Rusland is ook 's werelds grootste producent van aardgas.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz nam dinsdag de belangrijke stap om de certificering van de Nord Stream 2-pijpleiding, die gas rechtstreeks van Rusland naar Duitsland zou hebben geleverd, te blokkeren. Als reactie daarop stegen de groothandelsgasprijzen. Zo steeg de prijs voor levering in april in het Verenigd Koninkrijk (VK) met 9% en de kosten voor mei met 10%. Dit is echter nog steeds aanzienlijk lager dan de pieken in december vorig jaar.

'Belangrijke speler'
Sancties die Rusland dwingen om minder ruwe olie of aardgas te leveren, zouden "aanzienlijke gevolgen" hebben voor de olieprijzen en de wereldeconomie, zei Sue Trinh van Manulife Investment Management.

De olieprijzen, die al maanden stijgen, zijn sinds begin februari met meer dan 10% gestegen.

Maike Currie, investeringsdirecteur bij Fidelity International, zei dat de olieprijs boven de US$ 100 per vat zou kunnen stijgen als gevolg van een combinatie van de crisis in Oekraïne, een koude winter in de VS en een gebrek aan investeringen in olie- en gasvoorraden over de hele wereld. "Rusland is goed voor één op de 10 vaten olie die wereldwijd worden verbruikt, dus het is een belangrijke speler als het gaat om de olieprijs, en natuurlijk zal het de consumenten bij de benzinepompen echt pijn doen", zei ze.

'Diepe zee van rood'
Rusland heeft jarenlang te maken gehad met sancties van de VS en de EU, maar deze zullen naar verwachting worden verscherpt, met gevolgen voor financiële instellingen, technologie zoals chips en individuen. Maandag heeft het VK vijf Russische banken en drie miljardairs gesanctioneerd, en andere mogendheden zullen hun eigen sancties opleggen.

De oplopende spanningen baren beleggers zorgen in een tijd waarin de wereldeconomie nog steeds herstelt van de impact van Covid.

Dinsdag sloot de Japanse Nikkei 225-index 1,7% lager en de Shanghai Composite daalde bijna 1%.

De Duitse Dax-index en de Cac 40 in Frankrijk openden beide lager, maar wonnen daarna terrein en werden positief.

De Amerikaanse beurzen zullen echter lager openen.

De dreiging van oorlog staat voorop bij beleggers, zei Song Seng Wun, een econoom bij CIMB Private Banking, waardoor de markten in een "diepe zee van rood" achterblijven.
"De vrees bestaat dat de vracht- en verzendkosten, die al op een hoog niveau liggen, zullen stijgen als gevolg van verstoringen van de vraag en het aanbod", zei hij tegen de BBC.

Russ Mold, investeringsdirecteur bij AJ Bell, zei dat beleggers aandelen in grondstoffenproducenten hadden gedumpt, "vooral die met blootstelling aan Rusland of Oekraïne - evenals technologie- en reisaandelen".
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April