Parmessar heeft bewijs: Meer dan 300 politieagenten moeten bewaken
14 Nov 2021, 00:51
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar tijdens de algemene politieke beschouwingen. (Beeld: DNA TV)


Terwijl president Chan Santokhi geen lijst kan krijgen met namen van politieagenten die ingezet worden om hoogwaardigheidsbekleders en VIP's te bewaken, heeft NDP-fractieleider Rabin Parmessar deze lijst wel in zijn bezit. Ook Starnieuws heeft van twee afzonderlijke personen de lijst met namen ontvangen waaruit blijkt dat meer dan 300 politieambtenaren belast zijn met beveiliging van diverse personen. Uit privacy en veiligheidsoverwegingen wordt de lijst niet gepubliceerd door de redactie. 

Santokhi zei tijdens de algemene politieke beschouwingen donderdag dat het absoluut niet waar is dat 100, 200 tot 300 politieambtenaren onttrokken zijn aan het Korps Politie Suriname. Hij heeft deze kwestie ook besproken met de minister van Justitie & Politie, de korpschef en de Surinaamse Politie Bond. Tot donderdag had de president geen lijst met namen gekregen. Santokhi voerde aan dat het overigens wel tot de taakstelling van het korps behoort.   

Parmessar had in de eerste ronde van de debatten dinsdag aangekaart dat ruim 300 politieagenten oneigenlijk worden ingezet, terwijl de afgelopen 18 maanden geen opleidingen zijn verzorgd om nieuwe lichtingen aan te trekken. Hij merkte op dat het veiligheidsgevoel bij veel burgers verder wegebt door de verruwende criminaliteit. "Maar ook de zelfmoordgevallen zijn schrikbarend toegenomen, dankzij het a-nationalistisch beleid dat uw regering voert, waarbij de mens absoluut geen centrale plek heeft", meent Parmessar. Aantallen verkrachtingen neemt toe. Niet alles wordt doorgegeven aan de politie. Verkeersdeelnemers worden klemgereden en beroofd. "U hebt privatisering van ons politiekorps ingezet. Meer dan 300 politieambtenaren worden ingezet om ministers, family, friends en sponsoren te beveiligen terwijl bewakingsbedrijven dat zouden kunnen doen. Daarnaast is er afgelopen 18 maanden geen opleidingen verzorgd om nieuwe aantrekkingen voor de politiekorps. Er moet hard ingegrepen worden dat het veiligheidsgevoel terug keert," voerde Parmessar. 

De NDP-fractieleider zegt aan Starnieuws het erg te vinden dat de president ontkende in De Nationale Assemblee dat zoveel politieambtenaren ingezet worden als beveiliger. Hij kan zich niet voorstellen dat de president die lijst niet kon krijgen. Hij vindt het erg dat het korps uitgehold wordt, terwijl de criminaliteit hoogtij viert. 
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May