Chinese gemeenschap dominant bij prikje met Sinopharm
11 Jul 2021, 06:38
foto
Het overgrote deel van de mensen dat geregistreerd was om te vaccineren, is van Chinese afkomst. De 'soft launch' is zaterdag gehouden in POC. (Foto's: René Gompers)


Critici stellen dat er gediscrimineerd wordt bij het toedienen van het Sinopharm vaccin uit China. Chinezen worden voorgetrokken en andere bevolkingsgroepen komen niet aan bod. Daarnaast moet Sinopharm op meerdere plekken beschikbaar zijn dan POC alleen, stellen zij. “Nee, er is geen discriminatie,” reageert Assembleelid Rui Wang (VHP). “Kijk zelf maar, iedereen die hier gekomen is, ook niet-Chinezen, worden met Sinopharm gevaccineerd. Men moet juist blij zijn dat meer mensen zich nu wel willen vaccineren.” Wang heeft geholpen met de registratie van 6.000 Chinezen die Sinopharm boven AstraZeneca verkiezen.

Bij het Politie Opleidingscentrum (POC) is zaterdag een ‘soft launch’ geweest van het vaccineren met Sinopharm. Er zijn vijf maal meer personen geprikt dan gepland was. Het overgrote deel bestaat uit Chinezen. De plek is zo ingericht dat zij in de eigen taal begeleid worden vanaf de poort tot de observatie. De helft van de ruimte is voor iedereen die zich ook met het Chinese vaccin tegen het coronavirus wil beschermen en voor wie het Nederlands of Surinaams geen obstakel is. Behalve geregistreerden zijn er ook mensen geholpen die naar POC getrokken zijn om zich te laten prikken met Sinopharm.



Arts Naomie Chan-Imanuel, benadrukt tegenover Starnieuws dat de ‘soft launch’ ook bedoeld was om te leren omgaan met Sinopharm. Zij is coördinator van het Nationaal Vaccinatie Programma. Voor ‘Sino’ zijn er andere vereisten en procedures voor er iemand mee geprikt kan worden. “Daarom hadden we gemikt op 100 mensen,” geeft ze aan. “Zodat we even ingewerkt worden om dan de grote groepen mensen die het Sinopharm vaccin willen, op te kunnen vangen.” De organisatie wil vanaf 18 juli op meerdere plekken met Sinopharm vaccineren. POC zal de eerste plek zijn waar men zal kunnen kiezen tussen de ‘Astra’ en ‘Sino’ vaccins.

Wang merkt op dat door de band met familieleden en vrienden in het moederland die goed nieuws delen over het vaccin, zij meer vertrouwen hebben in Sinopharm. “Ik heb de formulieren laten vertalen omdat er een grote taalbarrière is,” geeft Wang aan. “En dat moet geen drempel zijn dat ze niet kunnen vaccineren. We moeten ook wel blij zijn dat ze welwillend zijn. Van de 6.000 die ik heb helpen registreren, hebben tussen de 1.200 en 1.500 de Surinaamse nationaliteit.” 



Jimmy heeft de Surinaamse nationaliteit. “Ik heb lang niet zoveel Chinezen bij elkaar gezien,” lacht hij. “Maar ik heb Sinopharm genomen omdat mijn familie in China er vertrouwen in heeft. Ik zie dat veel Surinaamse Chinezen er ook in geloven. Daarom ben ik gekomen.” Kishan Kowlesser heeft ook voor Sinopharm gekozen: “Ik werk veel met Chinezen. En in China zijn er al miljoenen gevaccineerd ermee en alles gaat goed. Vandaar dat ik hiervoor heb gekozen.”

Gilbert Filé heeft eerst onderzoek gedaan. Hij is tot de conclusie gekomen dat Sinopharm betrouwbaar is. “En nu we meer keus hebben zoals we wilden, moeten we wel komen vaccineren,” merkt hij op. “Vaccineren helpt het virus terug te dringen.” Arts Chan-Imanuel benadrukt dat Sinopharm voor iedereen beschikbaar is: “Het is er echt niet alleen voor Chinezen maar voor iedereen die ervoor kiest om zich met Sinopharm te vaccineren. We helpen iedereen. Niemand wordt weggestuurd.” Zij verwacht een grotere drukte later op de dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May