Dodental Miami gestegen tot 32, meer dan 100 vermist
06 Jul 2021, 17:14
foto
Een reddingswerker bij hervatting van de zoek- en reddingsacties op de dag na de gecontroleerde sloop van het resterende deel van het Champlain Towers South-complex in Surfside, Florida, VS. (Foto: Reuters)


Het dodental van een ingestort condominium in de buurt van Miami is maandag gestegen tot 28 nadat de gecontroleerde sloop van de rest van het gebouw zondagavond de reddingswerkers in staat stelde hun zoektocht uit te breiden, zeiden functionarissen. De vondst van het 28e slachtoffer is maandagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Eerder op de dag meldden functionarissen dat ze drie andere lichamen uit het wrak hadden gehaald. Intussen is het dodental opgelopen naar 32.

Nog eens 117 mensen werden vermist 11 dagen nadat het 12 verdiepingen tellende woongebouw in Surfside, Florida was ingestort, wat leidde tot een zoek- en reddingsinspanning die bijna de klok rond is doorgegaan. Er werd alleen gepauzeerd voor slecht weer, gevaarlijk verschuiven van het puin en de sloop.

Ongeveer de helft van het flatgebouw stortte op 24 juni vroeg in de ochtend in, en reddingswerkers werden weggehouden van de onstabiele helft die voor hun eigen veiligheid bleef staan.

Tropische storm Elsa in het Caribisch gebied had ook gedreigd de overblijfselen om te blazen, dus ambtenaren gaven opdracht het gebouw te slopen door een sloopploeg die op voldoende zwakke punten ladingen plaatste om een ​​nieuwe instorting te veroorzaken.

"Het zoek-en-reddingsteam heeft alle delen van het netwerk kunnen doorzoeken op de ineenstorting, na de sloop van het gebouw", vertelde de burgemeester van Miami-Dade County, Daniella Levine Cava, aan verslaggevers.

Hoewel geüpdatete voorspellingen voorspellen dat het Surfside-gebied waarschijnlijk de dupe zal zijn van de storm op zijn geprojecteerde koers naar het noorden van Cuba, werden verspreide buien en onweersbuien voorspeld.

Niemand is levend uit de bergen verpulverd beton, versplinterd hout en verwrongen metaal gehaald sinds de vroege uren van de ramp in een stad aan de oceaan grenzend aan Miami Beach in Florida. Maar ambtenaren spreken publiekelijk de hoop uit om nog meer overlevenden te vinden, hoe ver die ook lijken, terwijl bemanningen van lokale en internationale experts om de beurt door het puin ziften.

"Ik heb ontzag voor de mannen en vrouwen van de ... taskforce-teams die gevaarlijke en veranderende omstandigheden zijn blijven trotseren. Twaalf dagen lang, vuur, rook en nu wind en stortregens - ze zetten de missie en het zoeken naar overlevenden in een ingestort gebied voort", zei Levine Cava. "Echt, ze leven om levens te redden," zei ze.

Burgemeester Charles Burkett van Surfside zei dat de site "nu drukker en actiever was" dan toen de reddingspoging begon. Onderzoekers hebben niet vastgesteld waardoor het 40 jaar oude complex instortte. Een technisch rapport uit 2018 vond structurele tekortkomingen die nu de focus zijn van onderzoeken, waaronder een groot jury-onderzoek.
Advertenties