Schooldeuren woensdag open; BvL gaat in hoger beroep
08 Oct, 13:02
foto
Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren, na het aanhoren van het vonnis van de rechter. (Foto: René Gompers)


De Bond van Leraren (BvL) zal het werk woensdag hervatten. Het vonnis van de kortgedingrechter wordt uitgevoerd. Reshma Mangre, voorzitter van de BvL, heeft na het horen van het vonnis aan journalisten gezegd dat hoger beroep zal worden aangetekend. Zij is het niet eens met het vonnis van de rechter, maar zijn mening wordt gerespecteerd. Nadat de uitspraak op schrift beschikbaar is, zullen verdere stappen worden ondernomen. 

Mangre blijft erbij dat het besluit over het benoemen van een managementteam doorgedrukt wordt door minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dit terwijl de bond voorstellen heeft gedaan aan de minister. Het gaat volgens Mangre om een eenzijdig besluit zonder dat de voorstellen van de BvL zijn besproken. Via een Whatsapp-bericht heeft de minister meegedeeld dat ze zal werken met een managementteam. De BvL stelt dat onderdirecteuren die in aanmerking kwamen om directeur te worden, geen doorgroeimogelijkheden hebben. 

"Wij zijn het natuurlijk niet eens met het besluit van de rechter, omdat hij vooralsnog zegt dat het benoemen van directeuren iets is dat te maken heeft met cao's," zegt Mangre. Op grond hiervan zou de staking niet rechtmatig zijn verklaard. Het gaat volgens Mangre niet om een cao. De BvL vindt dat zaken niet op een eerlijke manier zijn gegaan bij de benoeming van directeuren. Zo is de directeur van Lyceum 1 niet geballoteerd. Ook andere zaken kloppen niet, benadrukt Mangre. 

De BvL vindt dat met het mes op de keel leraren gedwongen worden om aan het werk te gaan, terwijl er zoveel problemen zijn in  het onderwijs. Zo heeft het Instituut voor de Opleiding van Leraren ook geen leiding. Onderdirecteuren hebben bedankt. Op andere scholen zijn er problemen. "Wanneer het straks slecht gaat met de resultaten, dan moet men niet zeggen dat het ligt aan de leraren", voert de vakbondsleider aan. 

Binnen drie uren moet de staking worden opgeheven. Dat zal de BvL ook doen. "Want de bond is niet zo rijk om een dwangsom van SRD 10.000 per uur te betalen. Dat kan ik de leden ook niet aandoen. Ik zal moeten buigen voor dit moment met wat het besluit van de rechter aangaat. Maar dat houdt niet in dat ik het eens ben met het besluit van de rechter. Laat dat duidelijk zijn." De schooldeuren van de middelbare scholen gaan woensdag open.