Schadelijke gassen koeltechniek wereldwijd verbannen
07 Oct, 09:54
foto
Cedric Nelom, waarnemend directeur Nimos, overhandigt een award aan de vertegenwoordiger van Belize. (Foto: René Gompers)


Vanaf 2020 zullen bepaalde stoffen die gebruikt worden in de koeltechniek, wereldwijd verbannen worden. Gebleken is dat sommige gassen die gebruikt worden in bijvoorbeeld koelkasten en ‘airco's’, schadelijk zijn voor de ozonlaag. Speciale ‘ozone officers’ gaan samen met douaneambtenaren erop moeten toezien dat de producten niet meer het land binnenkomen. Dit is een van de thema's die behandeld wordt op de Thematic Regional Meeting of Ozone Officers and Customs, die in Jacana wordt gehouden.

Aan de regionale meeting die van 6 tot en met 9 oktober duurt, doen 14 landen uit het Caribisch Gebied mee. Alle landen die het Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer hebben getekend, hebben elk een of meer ozon-officieren. Die zien erop toe dat de stoffen die de ozonlaag afbreken, hun landen niet binnenkomen. Suriname is een van 179 landen die het protocol uitvoert. De ozone officer is Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut Milieu Ontwikkeling Suriname (Nimos).

De bijeenkomst is georganiseerd door Nimos en het Regionaal Bureau van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied van het Un Environment Programme (Unep). Dit keer wordt de vergadering met de douane erbij gehouden, omdat zij een grote rol speelt bij de in- en uitvoer, wordt er aangegeven door Nelom, Marco Pizon Protocol, Coordinator for The  Caribbean, en Gerald Mutisya van het Ozone Secreteriat van Unep. 

Vanaf volgend jaar worden sommige koelmiddelen aan banden gelegd. Daar is R134A een van. Dit gas zit in airco’s van auto's, huizen en werkplaatsen, licht Nelom toe. “Vanaf volgend jaar gaan we als land veel minder van die middelen op de markt zien,” deelt hij mee. “We gaan de consumptie moeten aanpassen, we zullen moeten gaan naar alternatieven. Die zijn al beschikbaar. Belangrijk is dat we de koeltechnische sector gaan voorbereiden op de maatregelen die zullen komen. Dat is het belangrijkste wat de komende tijd zal gebeuren.” R134A  is een gas dat enkele jaren de oudere koelmiddelen die de ozonlaag hielpen afbreken, heeft vervangen. Maar nu blijkt dat ze net zo schadelijk is. 

Op de vergadering is de Global Protocol Award for Customs and Enforcement Officers uitgereikt aan Belize. Men heeft daar kunnen voorkomen dat er 21.000 ton van HCFC-22, een van de uitgebannen gassen, het land is binnengekomen. De lading was uit Europa verscheept. Voor 2019 zijn er 600 gevallen van illegale handel in verboden stoffen geregistreerd. Er is 250.000 ton aan de schadelijke stoffen in beslag genomen, deelt Pinzon mee. “Van de 179 landen die het Montreal protocol hebben getekend, hebben 24 de meldingen gedaan,” meldt hij. “Dit is slechts 12 procent. Kun je je voorstellen hoe groot de illegale handel dan wel is?” 

René Gompers