Elf doden bij brand in ziekenhuis in Rio de Janeiro
14 Sep 2019, 02:45
foto
Mensen op brancards vulden de trottoirs van de omliggende straten. (Foto: Reuters)


Minstens 11 mensen zijn omgekomen toen donderdagavond brand uitbrak in een ziekenhuis, aldus de brandweer van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De brand, blijkbaar veroorzaakt door een kortsluiting, was de laatste tragedie die één van de beroemdste steden van Brazilië trof.

Ziekenhuis-medewerkers evacueerden patiënten op de bedden, terwijl de rook zich verspreidde door het Badim-ziekenhuis in het noorden van de stad. Mensen op brancards vulden de trottoirs van de omliggende straten, voordat ze naar een alternatieve locatie werden verplaatst. Sommige patiënten waren kort daarvoor nog op de intensive care geweest.

Verpleegkundigen renden met medische apparatuur om hun patiënten te bereiken, toen ambulances ter plaatse arriveerden om de evacuees te vervoeren. Een vrouw vertelde Globo nieuwssite dat haar 77-jarige vader zichzelf uit zijn kamer moest redden en de medische apparatuur, een neurostimulator, moest achterlaten.

"Het is een apparaat waar hij van afhankelijk is. We vroegen een brandweerman om het te gaan halen, omdat hij zonder dat apparaat niet zou leven. Als ik daar binnen kon komen, zou ik het zelf halen," vertelde ze Globo nieuwssite.

"Veel mensen wilden uit het ziekenhuis gebouw springen," zei Fatima Chavier, die in de buurt van het medisch centrum woont. “Er was veel rook, veel mensen schreeuwden. Er waren verpleegkundigen en artsen, die probeerden iedereen daar weg te krijgen.” Andere getuigen zeiden dat de brand zich snel in het ziekenhuis verspreidde en wijdverspreide paniek veroorzaakte.

Het vuur is het nieuwste drama in Rio, waar het nationale museum van het land een jaar geleden in vlammen opging, levens spaarde, maar één van de belangrijkste archeologische collecties ter wereld consumeerde.

Het ziekenhuis zei in een verklaring, dat ten tijde van de brand, er 103 gehospitaliseerde patiënten waren, terwijl de brandweer van de stad zei dat ongeveer 90 van hen werden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen.

Brandweerlieden kwamen ter plaatse net voor 18.00 uur lokale tijd aan en de brand was volgens lokale media twee uur later onder controle. Er is een onderzoek aan de gang. Het management van het ziekenhuis zei dat ze geloofden dat het werd veroorzaakt door een kortsluiting in een generator.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May