Orkaan Dorian: Aantal vermisten daalt naar 1.300
13 Sep, 00:58
foto
Hulpwerkers zoeken nog steeds naar doden in de gebieden zoals de Abaco-eilanden. (Foto: Reuters)


Hulpdiensten in de Bahama's zeggen dat het aantal vermisten na orkaan Dorian op 1.300 staat. Het aantal is gedaald ten opzichte van de 2.500 die eerder deze week werden vermist. Het National Emergency Management Agency (Nema) zei dat de daling van het aantal kwam, nadat de namen van de vermisten werden vergeleken met die in opvangcentra.

Orkaan Dorian zweepte de Bahama's eerder deze maand, waarbij minstens 50 doden vielen. Het dodental zal naar verwachting stijgen naarmate de schoonmaakoperatie doorgaat. Premier Hubert Minnis zei woensdag in een televisietoespraak dat de regering transparant was en "tijdig informatie zou verstrekken over het verlies van mensenlevens zoals het beschikbaar is".

Dorian pakte aanhoudende winden van 295 km per uur toen het op 1 september in Elbow Cay op de Abacos aan land kwam. Het kwam overeen met de hoogste wind ooit geregistreerd voor een orkaan bij aanlanding toen het de Abaco-eilanden trof.

Politiecommissaris Anthony Ferguson zei dat het zoeken naar de slachtoffers een langzaam proces was. "We moeten door al dat puin gaan, onze tijd nemen en zoeken. Het gaat lang duren voordat je het echt kunt zeggen," zei hij.

De Verenigde Staten heeft donderdag US$ 4 miljoen voor nieuwe humanitaire hulp aan de Bahama's aangekondigd. Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling zei dat het geld zou gaan naar het bieden van onderdak, voedsel, medicijnen en water aan degenen op Grand Bahama en Abaco, de zwaarst getroffen eilanden.

Meer dan 5.000 mensen zijn van de twee eilanden geëvacueerd naar New Providence, het eiland waar de hoofdstad Nassau ligt. Volgens Nema is het aantal mensen dat Grand Bahama en Abaco wil verlaten, aanzienlijk afgenomen. Ongeveer 15.000 mensen hebben nog steeds onderdak of voedsel nodig, zegt het Caribbean Disaster Emergency Management Agency.

De regering van de Bahama's gaf donderdag een waarschuwing voor tropische stormen. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center werd niet verwacht dat het weersysteem een ​​significante stormvloed zou veroorzaken in de noordwestelijke Bahama's; zware regenval kan echter reddingsinspanningen belemmeren.