US$ 20 miljoen stroomsubsidie aan Suralco
29 Aug 2019, 10:15
foto


In de concept deal met Suralco/Alcoa is opgenomen dat de regering gedurende 10 jaar stroom aan Suralco moet leveren tegen een prijs van 5.5 US-dollarcent per kWh. Dit komt neer op een subsidie van 20 miljoen US-dollar aan Suralco. De regering stelde op haar persconferentie woensdag  dat er geen sprake is van stroomsubsidies aan Suralco. Er van uitgaande dat de regering niet misleidt, lijkt het er dus op dat de regering een rekenfout van 20 miljoen US-dollar heeft gemaakt. Ik zal uitleggen waarom.

De gemiddelde stroomprijs in Suriname is momenteel rond de 6.5 US-dollercent per kWh. Deze prijs is zoals iedereen weet zwaar gesubsidieerd. De EBS ontving in 2018 totaal 1.24 miljard SRD aan subsidie. De echte kostprijs ligt dus veel hoger dan deze 6.5 dollarcent.

Suralco mag van de regering een prijs betalen van 5.5 dollarcent, dus zelfs lager dan de gesubsidieerde prijs. En dat terwijl er geen enkele reden is om Suralco te gaan subsidiëren. Als een internationaal bedrijf wil komen investeren in Suriname, dan is een incentive in de vorm van goedkope stroom zeer zeker op zijn plaats. Maar niet een bedrijf dat Suriname in de steek laat en verlaat.

De regering stelde verder dat Suralco maar "weinig" stroom gaat nemen. Maximaal 2.5 MW oftewel circa 1.25% van het EBS-verbruik. Dit vertaalt zich grofweg als 1.25% x 1.24 miljard = 15.5 miljoen SRD per jaar. Dit is over 10 jaar 155 miljoen oftewel 20 miljoen US-dollar.

Ik hoop dat met deze uitleg de regering haar rekenfoutje heeft ingezien en de verkoopprijs aan Suralco in de uiteindelijke deal zal corrigeren.

Dr. mr. ir. Viren Ajodhia


Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May