India:Modi focust Onafhankelijkheidstoespraak op Kashmir
15 Aug, 18:29
foto
President Narendra Modi heeft op de 73e Onafhankelijkheidsdag van India de functie van stafchef aangekondigd. (Foto: Reuters)


De Indiase premier Narendra Modi heeft vandaag in zijn toespraak in verband met de 73e Onafhankelijkheidsdag het besluit om de speciale rechten van de betwiste Himalaya-regio van Kashmir in te trekken, belicht. Zijn speech volgde na gewaagde besluiten in de eerste 10 weken van zijn tweede termijn.

Modi sprak over zijn doel om binnen vijf jaar van India een economie van US$ 5 biljoen te maken, door het creëren van rijkdom, het stimuleren van export en toerisme en het uitgeven van 100 biljoen roepies (US$ 1,4 biljoen) aan infrastructuur. Hij ging echter niet in op de dalende vraag die de afgelopen maanden delen van de economie heeft getroffen, met name de autosector.

Modi zei dat een speciale constitutionele status voor de deelstaat Jammu en Kashmir corruptie en nepotisme had aangemoedigd, terwijl het onrecht creëerde voor vrouwen, kinderen en minderheidsgemeenschappen in de enige regio van India met een moslimmeerderheid.

"Tegenwoordig kan elke Indiër met trots 'One Nation, One Constitution' zeggen," zei Modi over het besluit, terwijl hij sprak vanuit de wallen van het historische Rode Fort in New Delhi.

Critici van het beleid zeggen dat het een terugslag zal brengen van Kashmiri-moslims, die het eerdere verbod op niet-ingezetenen om onroerend goed in de deelstaat te kopen op prijs hadden gesteld, en ook profiteerden van de reservering van banen door de overheid voor ingezetenen. Sinds het besluit van 5 augustus is de regio vastgelopen. Autoriteiten hebben de internet- en telefoonverbindingen verbroken, bewegingen met politie-wegversperringen beperkt en meer dan 500 leiders en activisten vastgehouden.

Met een heldere saffraankleurige tulband op zijn hoofd, benadrukte Modi, ook het verbod van zijn regering op de praktijk van sommige moslimgemeenschappen om een ​​echtgenoot toe te staan ​​onmiddellijk van zijn vrouw te scheiden door drie keer het woord Talaq in haar bijzijn uit te spreken. Modi won in mei overtuigend een tweede termijn.

Zijn mogelijk meest controversiële aankondiging was de oprichting van een nieuwe functie van stafchef om een ​​betere coördinatie van het leger, de marine en de luchtmacht van India te waarborgen, naar het voorbeeld van de westerse strijdkrachten. Defensie-experts hebben al lang opgeroepen tot een dergelijke functie, aanbevolen door een regeringspanel in 1999, nadat India dicht bij de oorlog met Pakistan over Kashmir kwam.

"Om de coördinatie tussen de troepen verder te verscherpen, wil ik een belangrijke beslissing aankondigen ... India zal een stafchef hebben," zei Modi. Hij ging echter niet in op de verzwakkende economie en roept de industrie op tot snelle overheidsmaatregelen om de vraag te stimuleren. Het groeipercentage van India is gedaald tot 5,8% voor de drie maanden eindigend op maart 2019, het laagste in 17 kwartalen. Onderzoeksgroep CMIE schat dat het werkloosheidspercentage in juli is gestegen tot 7,51 procent van 5,66 procent een jaar eerder.

Modi zei dat hij 3,6 biljoen roepies zou investeren om de waterinfrastructuur te verbeteren en schoon water naar elk huis te leiden. Staande onder een wapperende Indiase vlag drong Modi aan op uitbannen van eenmalig bruikbare kunststoffen. Hij suggereerde dat het verbod 2 oktober, de geboortedag van Mahatma Gandhi, die wordt beschouwd als de vader van de natie, in werking zal treden.

Gedurende de laatste vijf jaar heeft de overheid van Modi het veel gemakkelijker gemaakt om zaken te doen in India, voegde hij eraan toe, en beloofde de overheidsprocedure verder te stroomlijnen. Meer kleine leveranciers zouden digitale betalingen moeten accepteren, zei Modi, terugkerend naar een thema dat voor het eerst in de schijnwerpers werd gezet in 2016, toen zijn regering een nachtelijk verbod op bankbiljetten met hoge waarden had ingesteld.