Venezolanen krijgen eerste hulp van Rode Kruis
17 Apr, 10:40
foto
Een menigte verzamelt zich om een vrachtwagen met hulpgoederen in Caracas, Venezuela. (Foto's: AFP)


De eerste zending humanitaire hulp van het internationale Rode Kruis wordt verdeeld in Venezuela nadat het dinsdag was gearriveerd. De zending komt een paar weken nadat president Nicolás Maduro een deal met de groep had gesloten om hulp te verlenen.

Maduro heeft eerder herhaaldelijk het bestaan van een humanitaire crisis in Venezuela ontkend. Hij had ook de levering van hulp van de VS en andere landen geblokkeerd, waarbij hij zei dat het deel uitmaakte van "een imperialistisch complot".

Nadat het akkoord met president Maduro was bereikt, heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) aangekondigd dat het zijn budget voor operaties in Venezuela zou verdrievoudigen van ongeveer US$ 9 miljoen tot ongeveer US$ 24,6 miljoen.

In een briefing aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eerder deze maand, waarschuwde de humanitaire hoofdvertegenwoordiger van de VN, Mark Lowcock, dat "naar schatting zeven miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig hadden", ongeveer 25% van de bevolking in Venezuela.

De president van het Rode Kruis in Venezuela, Mario Villarroel, zei dat de zending medische benodigdheden, stroomgeneratoren en medicijnen bevatte. Hij stelde dat de hulp zou worden verdeeld overeenkomstig de fundamentele beginselen van het ICRK: neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid.

De zending komt twee maanden nadat oppositieleider Juan Guaidó een hulpzending coördineerde uit de VS, Colombia en andere landen die Guaidó als interim-leider hebben erkend. Guaidó, hoofd van de Nationale Assemblee, beweert dat president Maduro een "overweldiger" is, omdat hij werd herkozen in peilingen die alom werden betwist.

Onder verwijzing naar artikelen in de grondwet waarin staat dat als het voorzitterschap "vacant" is, het hoofd van de Nationale Vergadering tijdelijk de macht moet overnemen, verklaarde Guaidó zich tot waarnemend president.

President Maduro beschuldigt Guaidó van het beramen van een coup tegen hem en van het proberen om hulp te gebruiken als dekmantel voor een Amerikaanse invasie. Hij blokkeerde vrachtwagens en schepen die probeerden hulp te verlenen door het land binnen te komen, met het argument dat ze zich niet aan internationale protocollen hielden. Dit leidde tot een confrontatie aan de grens. De Venezolaanse regering sloot vervolgens in februari tijdelijk de grens met Colombia.

Maar met de verslechtering van de humanitaire crisis - 22% van de kinderen onder de vijf jaar lijdt volgens de VS aan chronische ondervoeding - zei president Maduro dat "elke [humanitaire hulp] die legaal was, zeer welkom was".

Guaidó verwelkomde de komst van de ICRC-zending en zei dat "het kwam door de druk en mobilisatie van iedereen op straat".

"Het regime ontkende het [bestaan van] een complexe humanitaire noodsituatie, maar dankzij onze druk en mobilisatie werd het gedwongen om het te erkennen," tweette hij [in het Spaans]. Guaidó heeft de Venezolanen opgeroepen de straat op te gaan om vrijdag opnieuw anti-overheidsprotesten aan te voeren om de druk op de regering van Maduro te handhaven.