PL zal petitie aanbieden aan Nederland over AOW-kwestie
02 Apr 2019, 06:07
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, (tweede van rechts) en Iwan Leeuwin (derde van links) bij de ondertekening van de intensieverklaring.


De Pertjajah Luhur (PL) is van plan een petitie aan te bieden aan de Nederlandse regering over de AOW-kwestie. Hiermee wil de partij bewerkstelligen dat Surinamers ook in aanmerking komen voor een AOW-uitkering.

Op een persconferentie zei PL-voorzitter Paul Somohardjo mandag dat hij in Nederland heeft gesproken met de politieke partijen CDA en Denk. Om door te gaan met de gesprekken is de Stichting Feti Fy Yu Leti opgericht. Somohardjo merkte op dat resultaten niet binnen één dag kunnen worden bewerkstelligd. Met de Stichting HOOB i.o. is een intentieverklaring getekend voor een samenwerking. HOOB word geleid door Iwan Leeuwin en heeft Barryl Biekman als adviseur. Deze stichting heeft ook gesprekken gevoerd met de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst.

Somohardjo heeft in Nederland en Suriname ook gesproken met juristen. Een van de adviezen is dat het een collectieve strijd zou moeten zijn. Volgens de PL-voorzitter zijn er in de AOW-wet veel reparaties en haalde daartoe een paar voorbeelden aan. Hij acht het ondemocratisch dat allen, die voor de onafhankelijkheid van Suriname nog minderjarig waren, geen AOW-uitkering krijgen. Deze groep maakt daar volgens de PL aanspraak op, vandaar dat zij zal blijven lobbyen hiervoor. De politicus merkte op dat tijdens de gesprekken aan hem is meegedeeld dat de huidige Surinaamse regering in disharmonie leeft met de Nederlandse regering. Zo is er nog geen Nederlandse ambassadeur aangesteld. “Maar als er andere regering komt, dan zullen we de historische banden versterken”, zei de PL-voorman.

Op een vraag zei Somohardjo geen geld te vragen aan de mensen die aanspraak maken op een AOW-uitkering. “Wat wij wel vragen, is totale ondersteuning. Zoals bij Wet Rij- en Voertuigenbelasting massaal is ondersteund. Wie wil ondersteunen, mag een petitie tekenen en dat gaan we aan de Nederlandse regering aanbieden.” De politicus stelde dat het niet gaat om bedelen. “Het is ons recht en dat gaan we claimen. We gaan de zaak politiek en juridisch aanpakken. We gaan eventueel naar de groene tafel. Maar ondersteuning is hard nodig. We gaan het in stichtingsverband doen. En als we kunnen krijgen, is het voor iedereen, niet alleen PL-ers”, benadrukte Somohardjo.
Advertenties