Rusland: Wij leven op een tijdbom; ontploffing voorkomen
02 Apr 2019, 02:53
foto
Gregory Rusland, fractieleider NPS. (Beeld: DNA)


Naast kanttekeningen over de begroting, heeft NPS-fractieleider Gregory Rusland, maandag ook stilgestaan bij de National Risk Assesment die uitgevoerd moet worden dit jaar. Dit als voorbereiding van de beoordeling van Suriname in 2020 door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). "Wij leven op een tijdbom en dat de ontploffing kan worden voorkomen als wij de zaak nu gericht aanpakken. Is er al in kaart gebracht wat wij precies moeten doen, welke maatregelen de Assemblee en de regering moeten treffen en welke stappen in de samenleving gezet moeten worden. De nieuwe regering die in 2020 zal aantreden moet niet met deze erfenis worden opgescheept," vindt de politicus.

Suriname moet voldoen aan 40 aanbevelingen, die niet in de wind kunnen worden geslagen. "Als wij die aanbevelingen niet overnemen dan riskeren wij financiële isolatie van ons land, omdat internationale en regionale banken waarmee ons land zaken doet, de banden met ons zullen afsnijden. Het gevolg is dan dat onze banken in het buitenland geen deviezenrekeningen meer zullen hebben als gevolg waarvan wij geen exportdeviezen meer zullen kunnen ontvangen en ook geen importbetalingen meer zullen kunnen plegen. En dat te bedenken tegen de achtergrond van het feit dat wij nu al niet over contante US-dollars kunnen beschikken. Dringt het besef wel door dat wij als wij geïsoleerd worden niet contant en ook niet giraal, ik herhaal: ook niet giraal, over onze deviezen zullen kunnen gaan beschikken?"

De National Risk Assessment houdt in dat alle sectoren van de economie moeten worden doorgelicht om vast te stellen waar de grootste money laundering en terrorisme financieringsrisico’s liggen. "Ik hoop dat ik mag aannemen dat de regering al begonnen is met een inventarisatie en ik verklap hier geen geheim als ik het college meedeel dat onze agrarische sector keer op keer aan grote risico’s wordt blootgelegd. Hoe vaak vernemen wij niet via de pers dat bij de export van rijst, groente, vis- en visproducten grote hoeveelheden drugs in het buitenland worden aangetroffen". Tot de dag van vandaag is er grote onduidelijkheid over effectief beleid op het vlak van de drugsbestrijding, terwijl de regering kennis draagt van de gevaren voor het volk en voor de economie!, stelt Rusland.

De politicus wil weten van de regering of de Steering Council al besloten heeft welke definitie zij voor money laundering oftewel witwassen zal hanteren? "Hoe vaak zal de Steering Council van Suriname het parlement informeren?" Deze zaak is van nationale importantie en wij hebben geen tijd te verliezen, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Hij vuurt een aantal vragen af op de regering.
- Hoeveel correspondentbanken zijn wij vanaf 2010 tot heden kwijtgeraakt?
- Wat moeten wij doen om dat te herstellen?
- Bestaat het gevaar dat wij tijdens de uitvoering van de National Risk Assesment nog meer kwijtraken en waar ligt dat aan?
- Zijn er banken in Suriname die geen correspondentbanken hebben of in de loop der jaren al hun correspondentbanken zijn kwijtgeraakt en welke banken zijn dat?
- Zijn er richtlijnen in de maak voor onze samenleving?
- Welke wetten moeten wij nog aannemen?
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April