Waterberg vraagt aandacht voor EBS-aanslag te Witboiti
02 Apr 2019, 07:02
foto
Assembleelid Celsius Waterberg. (Beeld: DNA)


Bewoners van de buurt Witboiti hebben het onder de aandacht van Celsius Waterberg (zelfstandige fractie/V7) gebracht dat zij enkele maanden geleden van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aanslagen hebben ontvangen tussen de SRD 10.000 en 16.000 per persoon die zij binnen een jaar moeten betalen. Waterberg die lid is van de begrotingscommissie, heeft dit maandag aangekaart tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA).

De reden van de aanslagen die de EBS volgens Waterberg aanvoert, is het feit dat het bedrijf een jaar of twee geen meteropname heeft verricht in het gebied. De rekening die de bewoners al die tijd hebben betaald zou alleen het abonnementstarief zijn geweest. “We praten hier over de armsten onder onze samenleving die daar wonen en nu gemiddeld SRD 1500 per persoon per maand moeten ophoesten om de EBS-rekening en aanslag te betalen”, merkt het lid op.

Hij geeft aan dat de maandelijkse stroomverbruik van de buurtbewoners, die hooguit een ijskast, een televisietoestel en misschien een viertal gloeilampen hebben, door EBS geschat wordt op 1000 of meer kWh per maand. “Zij betalen dus meer dan mensen die airco’s en andere elektrische apparatuur gebruiken in hun woning. En van hen die dat bedrag niet kunnen ophoesten, worden de meters direct meegenomen. Dit is onmenselijk en betekent dat hetgeen de president aangaf in zijn jaarrede, met name dat onder alle omstandigheden de bestaansgarantie van ons volk niet mogen en zullen worden uitgehold niet is doorgedrongen tot alle delen van onze parastatalen”, benadrukt Waterberg.

De politicus vraagt aan de regering waarom niet meer meteropnemers in dienst worden genomen, terwijl er zoveel werkzoekende jongeren werkloos thuis zitten. Ook vraagt hij waarom de meteropnemers die al tientallen jaren dit werk doen, niet in vaste dienst worden genomen. “Veel van deze mensen worden straks 60 jaar en werken al 20 jaar voor het bedrijf als contractant, dus zonder secundaire voorzieningen of zicht op hun pensioen na hun 60e jaar. Dit is onmenselijk te noemen in onze moderne samenleving. We roepen de regering op om deze zaken te onderzoeken en de nodige correcties te plegen”, drukt Waterberg de regering op het hart.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties