Reactie op afkeurenswaardig schrijven van granman der Trio’s
01 Apr 2019, 20:39
foto


De Commissie 10 Oktober 2018 heeft met verbazing kennis genomen van het schrijven van granman Asongo Alalaparu van de Trio’s aan president Bouterse. We hebben de vele kritieken op sociaal media doorgenomen. Ook de reactie van DNA-lid Carl Breeveld op Starnieuws spreekt boekdelen. In de Ware Tijd van vandaag heeft de granman aangegeven dat zijn woorden zijn verdraaid. Het beste zou zijn dat de brief wordt gepubliceerd, want via onze eigen kanalen hebben wij begrepen dat de twee personen de juiste inhoud hebben voorgehouden aan het publiek ter plaatse. De pers zou gelijk na de presentatie van de twee personen een kopie van de brief moeten vragen en deze publiceren. De kans is groot dat men nu een andere brief gaat publiceren om de gemeenschap gerust te stellen.

De inhoud van het schrijven is niet goed te praten en heeft nationaal en internationaal voor ernstige afkeurenswaardige reacties gezorgd. Het is totaal af te keuren dat een granman zo een brief met zo een afkeurenswaardig inhoud richt aan de president. De granman moet weten dat het gehele Surinaamse grondgebied toegankelijk is voor iedere Surinamer, ongeacht geloof, ras en politieke overtuiging. De bezoekers moeten wel rekening houden met de geldende traditionele en culturele normen en waarden bij het betreden van grondgebieden van inheemsen en marrons.

Met dit gedrag is de granman ernstig in de fout gegaan en dient publiekelijk zijn verontschuldiging aan te bieden aan de totale gemeenschap. Dit gedrag van een granman kunnen wij niet tolereren. Wij willen de granman herinneren aan zijn tirade tijdens de ontmoeting met de Ashanti koning, waar hij de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders in ernstige verlegenheid had gebracht. Verder willen wij hem herinneren aan de brief die hij op 14 november 2018 met de vele problemen in zijn gebied had overhandigd aan de minister van Regionale Ontwikkeling.

Wat in de brief staat die hij aan de president heeft overhandigd, staat lijnrecht tegenover zijn gedrag op de meeting met de Ashanti koning en de inhoud van de brief aan de minister van Regionale Ontwikkeling. Het zou beter zijn dat hij de samenleving een objectieve stand van zaken geeft van de situatie in zijn woongebied aan de hand van de brief aan de minister van Regionale Ontwikkeling, dan zich bezig te houden met verwerpelijke politieke insinuaties. Elk granman dient boven partijen te staan, waardoor hij het gezag kan voeren over elk van zijn onderdanen, ongeacht politieke kleur.

Wij willen de president erop wijzen dat hij de eerste burger is van het land en vader des vadersland. De president moet zaken die ons volk verder verdelen, achterwege laten. Als president moest hij het nooit toelaten dat de inhoud van zo een brief publiekelijk werd gemaakt. Ook had hij de granman terecht moeten wijzen en gelijk corrigerend moeten optreden. De president heeft met dit gedrag duidelijk getoond dat hij verdeeldheid zaait binnen zijn volk ten gunste van zijn persoonlijke politieke voordeel.

Een president moet te allen tijde boven partijen staan en steeds blijven zorgen voor harmonie onder het volk. De president moet te allen tijden tonen dat hij zaken die ons verbinden publiekelijk tentoonstelt en zaken die ons als volk scheiden achterwege laat. Wij verzoeken de president om het volk niet te leiden van verkiezing naar verkiezing, maar van generatie naar generatie. Daarvoor zal het nageslacht hem zeker dankbaar zijn, maar wat wij tot nu toe hebben gezien en meegemaakt verdient absoluut geen schoonheidsprijs.

De Commissie 10 Oktober 2018,
Ing. L. Brunswijk, Voorzitter
Dr. R. Ravenberg, Secretaris
Email: dr.ndjukarafi@gmail.com
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April