Holika-verbranding brengt veel mensen op de been
21 Mar, 00:00
foto
Op het sportveld van Jivan Jyoti te Magenta wordt na de gebruikelijk gebeden, een enorme brandstapel aangestoken. (Drone-beelden: Leroy Troon)


Holika, in een sari met glitters omkleed, zat hoog en droog, tot de brandstapel werd aangestoken. Het vuurtje groeit snel uit tot intense vlammen, klimmen naar boven om Holika te grijpen. "A faya man, achteruit, achteruit," roept een man terwijl hij, en honderden anderen met hem, stappen achteruit doen. De hitte is enorm die uitgaat van de metershoge brandstapel op het voetbalveld, van sport en cultureel centrum Jivan Jyoti te Magenta.

Op verschillende plekken in het land zijn er Holikaverbrandingen geweest. De bijbehorende rituelen zijn door pandits verricht. Zij hebben het druk en doen verschillende plekken aan om de traditie op de juiste manier uit te voeren.

Het is aardig druk op het voetbalveld te Magenta. Honderden zijn getogen naar de plek om de Holika-verbranding mee te maken. Een deel heeft meegedaan met de rituelen en mee gebeden. Terwijl de brandstapel op instorten staat, wordt er vuurwerk afgeschoten. Na de laatste kleurrijke ontploffingen nemen enkel dj's over. De traditionele Phagwa-liederen worden op een moderne manier afgespeeld: van hiphop tot reggae. Plots laat een tazzagroep van zich horen, enkele minuten voordat een muziekformatie de sfeer nog meer komt verhogen.

Voorzitter van Jivan Jyoti, Mahinder Goedoen, is heel tevreden. "Ik weet niet of we de grootste brandstapel hadden, het was in elk geval weer druk zoals elk jaar. We maken niet eens reclame," deelt hij mee. "We komen in de morgen terug. Eerst spelen we met de as en dan gaan we poederen."

In het centrum van Paramaribo zullen op minstens drie plekken Phagwa gevierd worden. Op het Onafhankelijkheidsplein door Hardcore Entertainment, Lustig op Boulevard en Ra-Ni Enterntainment in de Palmentuin. Bij Lustig wordt het startsein gegeven voor een optocht, de Phagwathon, terwijl er in de Palmentuin de Makhan Chor wedstrijden zullen zijn.

René Gompers

Thursday 27 June
Wednesday 26 June
Tuesday 25 June