Ontvoerders Kalipdewsingh veroordeeld
11 Dec, 20:48
foto


Surindra A. en Jeraitel V. zijn elk veroordeeld tot een straf van achttien maanden waarvan negen voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van drie jaar. Kantonrechter Siegline Wijnhard heeft maandag het vonnis geveld. De twee zijn schuldig bevonden aan diefstal door geweld, poging tot afpersing, illegaal vuurwapen bezit en wederrechtelijke vrijheidsberoving van de eigenaar van Combemarkt, Kries Kalipdewsingh.

Kalipdewsingh had de rechter verzocht om Surindra A. niet te vonnissen, maar rechter Wijnhard ging voorbij aan het verzoek. Zij voerde aan dat de verdachte inbreuk heeft gepleegd op de rechtsorde en dat hij ook wel verantwoordelijk is voor het gepleegde feit. De raadslieden Irvin Kanhai en Robby Dens hadden al aangevoerd dat het om zelfstandige strafbare handelingen gingen die het delict opleverde. Volgens de advocaten heeft de wetgever straffen opgenomen door de samenloop van deze handelingen.

Het Openbaar Ministerie had uitlokking ook opgenomen in de tenlastelegging. De kantonrechter heeft dat punt niet- ontvankelijk verklaard. Officier van justitie, Shanta Mahadew, eiste een celstraf van vier jaar tegen elk van deze verdachte.

Surindra A., die militair is, zou de medeverdachte hebben benaderd en hem hebben verteld dat ze iemand moesten afschrikken, omdat hij (Surindra A.) de persoon geld moest betalen. Op die bewuste dag kwam Surindra A. samen met Kalipdewsingh het kantoor aan de Tout Lau Fautweg binnen. Jeraitel V. hield zich met nog iemand schuil in de toiletruimte. Op gegeven moment ging Surinder A. naar buiten om een sigaret te roken. Toen overvielen Jeraitel en de andere persoon, Kalipdewsingh. Ze bedreigden hem met een jachtgeweer, blinddoekten en knevelden hem. Zijn mond werd dichtgeplakt. De twee ‘gijzelnemers’ maakten € 7.500 en SRD 20.000 buit. Jeraitel verklaarde dat zij het geld en het geweer achterlieten op de tafel in het kantoor.

Kalipdewsingh verklaarde dat de mannen € 300.000 van hem eisten. Op een gegeven moment kon hij niet goed ademen, waarna zijn mond en neus werden vrijgemaakt van de beplakte plakband. Op dat moment belde een familielid naar het slachtoffer. Hij sprak anders, zodat het familielid kon begrijpen dat hij in gevaar was. Het werd stil in het gebouw en Kalipdewsingh riep om hulp. Hij had een zak over zijn hoofd. De verdachte Surindra A. is toen rollend op een stoel naar het slachtoffer gegaan en verwijderde de zak van het hoofd. Kalipdewsingh zag toen dat Surindra A. ook gekneveld was, maar hij kon zich wel bewegen. Hij gaf aan dat hij ook beroofd en gekneveld was. Ze hebben elkaar toen bevrijd en zijn daarna weggereden om zogenaamd het geld te halen voor de rovers.

Kalipdewsing had al door dat Surindra A. dit alles in elkaar had gezet. Hij werkte zogenaamd mee met alles en zei aan Surindra A. om het geld van kantoor te halen om de rovers te betalen. In de auto werd Surindra A. steeds gebeld en hij gaf aan dat zijn vrouw en kinderen door de rovers waren gegijzeld. Bij Combé Markt aangekomen, schakelde het slachtoffer de politie in.


Wanita Ramnath

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June