Lion Air-crash: Vluchtrecorder gecrasht toestel geborgen
01 Nov 2018, 10:16
foto


Duikers hebben voor de kust van Indonesië een van de vluchtrecorders van vlucht JT 610 van Lion Air gevonden. Het vliegtuig met 189 mensen aan boord is maandag kort na het opstijgen vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta neergestort in de Javazee. Er zijn geen overlevenden gevonden. Ook de romp van de Boeing 737 is nog niet gelokaliseerd.

Er is nog geen aanwijzing van wat de crash heeft veroorzaakt. Verondersteld wordt dat het vliegtuig technische problemen heeft gehad bij de voorlaatste vlucht. Het toestel zou een reis van een uur maken naar de westelijke stad Pangkal Pinang toen het neerkwam.

De piloot had de luchtverkeersleiding toestemming gevraagd om terug te keren naar de luchthaven, maar toen werd het contact verloren. Een duiker vertelde verslaggevers aan boord van één van de opsporings- en reddingsvaartuigen die de Javazee aftasten: "We groeven en we vonden de zwarte doos." De duiker, geïdentificeerd als Hendra, zei dat de kist was begraven in puin op de zeebodem, meldt Reuters. De vluchtrecorder is gevonden zo’n 500 meter ten noordwesten van de coördinaten waar het toestel het contact verloor.

Ambtenaren zeggen dat het gaat om de datarecorder. Er wordt nog gezocht naar de tweede "zwarte doos" met daarin de gesprekken tussen de twee piloten. De lokale nieuwszender Metro TV toonde beelden van de doos die in een plastic krat op een schip werd gebracht.

Door de vluchtrecorder herstellen, kunnen experts op het gebied van luchtvaartveiligheid beginnen aan het samenstellen van de laatste momenten van het vliegtuig om uit te zoeken wat er mis is gegaan. Maar het kan tot zes maanden duren om gegevens uit de zwarte dozen te analyseren, merken functionarissen van de Indonesische commissie voor transportveiligheid op.

Een logboek waarop de BBC de hand op wist te leggen, toonde aan dat het vliegtuig de dag voor de rampvlucht technische problemen had tijdens het vliegen van Bali naar Jakarta. Het logboek toonde aan dat een instrument "onbetrouwbare" luchtsnelheidsmetingen gaf en de piloot moest overdragen aan de eerste officier. Hoogtemetingen verschilden ook op de instrumenten van de piloot en de eerste officier.

Lion Air, een budgetmaatschappij gevestigd in Indonesië, heeft erkend dat zich een technisch probleem had voorgedaan bij de voorlaatste vlucht, maar zei dat het volgens de procedure was opgelost. Het bedrijf heeft naar aanleiding van de ramp, zijn technisch directeur, Muhammad Asif, ontslagen. Vertegenwoordigers van Boeing voeren ook gesprekken met Indonesische functionarissen als onderdeel van het onderzoek.

Ondertussen zetten zoekploegen hun grimmige taak voort: het verzamelen van lichaamsdelen op de plaats van de crash en ze aan land brengen voor identificatie. Woensdagavond werd de begrafenis gehouden van het eerste geïdentificeerde slachtoffer, een 24-jarige vrouw.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April