Stellingen crisis geponeerd bij DNA op Hervormingsdag
01 Nov 2018, 04:41
foto
De Hervormingsdag ter herdenking van Martin Luther is dit jaar uniek. Kerkleiders en gemeenteleden naar naar De Nationale Assemblee getogen. (Foto's: René Gompers)


Een aantal kerkleiders en gemeenteleden zijn woensdag naar De Nationale Assemblee (DNA) getogen om aandacht te vragen voor de situatie in het land. Aan vicevoorzitter Melvin Bouva is een petitie overhandigd en een lijst van stellingen die de crisis kunnen helpen terugdraaien, voorgehouden. Het is de eerste keer dat Hervormingsdag op deze manier is herdacht.

Hervormingsdag is ter herdenking van Martin Luther die op 31 oktober 1517, 95 stellingen op de deur van de Slotkerk te Wittenberg (Duitsland) plakte. Hij deed dat om een debat te ontlokken over de crisis die in de tijd heerste: moreel, verval, armoede, onderdrukking en corruptie. Het debat is niet gekomen, er volgden wel disputen. Luther werd onder druk gezet om de stellingen terug te nemen. Hij heeft het nooit gedaan. De actie van Luther was voornamelijk gericht tegen de paus en de kerk. Jaarlijks worden er activiteiten georganiseerd om de dag van Hervorming te herdenken. De Lutherse gemeente heeft met het poneren van stellingen bij De Nationale Assemblee, voor het eerst deze dag zo doorgebracht.

Vanaf het hoofdkwartier van het Leger des Heils zijn onder leiding van Michel Stewart van de Trinitatis Lutherse kerk, een kleine groep vertegenwoordigers van Pinkstergemeenten, het Leger des Heils en Zevende Dags Adventisten zingend gelopen naar de Assemblee. De 10 punten die dringend hervorming behoeven zijn Gezondheidszorg, Onderwijs, Milieu, Armoede, Huiselijk Geweld, Eerlijkheid en Integriteit, Veiligheid, Politieke cultuur, Waarden en Normen, Verzoening.

“Ik had wel een grotere opkomst verwacht maar de boodschap is belangrijker,” merkt Stewart op.“We zijn hier omdat Suriname in de greep is van een behoorlijke crisis,” geeft de geestelijke aan. “Een ongekende crisis, die volgens onze observaties, nog steeds de richting onderkant gaat in plaats van naar boven. Als kerk hebben we de verantwoordelijkheid de beleidsmakers om te roepen om een eind te maken aan deze neerwaartse trend.”

De vicevoorzitter van de Assemblee zingt uit volle borst mee met de gelovigen wanneer de stellingen, geplakt op een bord, bij de ingang van het parlement worden geplaatst. “Uw boodschap geef ik door aan de voorzitter en de andere leden van het parlement,” besluit hij na een lange toespraak. Stewart hoopt dat het volgende jaar deze actie op Hervormingsdag niet meer nodig zal zijn.

René Gompers
Advertenties