Suriname Eye Center nuanceert bericht Milagros-missie
01 Nov 2018, 06:29
foto


De oogartsen van het Suriname Eye Center van Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zeggen met zeer gemengde gevoelens kennis genomen te hebben van het bericht uit Nickerie dat er na lange tijd (2010) weer door een buitenlandse missie (Milagros) oogoperaties worden gedaan. Het bericht wekt de indruk dat de Nickeriaanse bevolking langdurig van hulp verstoken is geweest. Dit is een pertinente leugen.

"Uiteraard zijn de oogartsen van het AZP erg blij dat de patiënten weer in hun eigen omgeving geholpen worden. Maar het had niet zo hoeven te zijn of zo lang hoeven te duren," zegt het Suriname Eye Center. Eind 2017 is door de toenmalige directeur van Mungra Medisch Centrum, Antoine Elias, aan de oogartsen van het AZP meegedeeld dat zij worden bedankt voor hun diensten en dat zij niet meer naar Nickerie hoeven te komen.

"Er is geen uitleg gegeven waarom. Dit terwijl de oogheelkundige zorg in Nickerie reeds langer dan 40 jaar door het AZP gedaan wordt en er in de afgelopen 11 jaar meer dan 3500 patiënten van Nickerie, Wageningen en Coronie in het MMC door de oogartsen van het AZP geopereerd zijn. Deze operatie missies hebben bijzonder veel inspanning gekost maar zijn vooral door de verschillende directies van het AZP en door de inzet van het personeel van het Suriname Eye Center mogelijk gemaakt zonder extra hulp van de overheid. Het is daarom kwetsend om niet alleen op deze wijze bedankt te worden, maar vervolgens uit de media te moeten vernemen dat er gekozen wordt voor zorg door buitenlandse artsen," stellen de artsen.

Zonder veel bombarie verzorgt het AZP ook structureel reeds vele jaren in het gehele binnenland hoogwaardige oogheelkundige zorg. In haast alle grote dorpen zijn er in samenwerking met de Medische Zending en de RGD oogoperaties verricht, van Moengo en Albina tot Apoera en Washabo, van Pokigron tot Kajana, Kwamalasemutu, Drietabbetje en Stoelmanseiland en de Wayambo. Dit zijn logistiek enorme uitdagingen geweest, zeggen de oogartsen.

Deze missies zijn door de oogartsen van het AZP altijd geheel belangeloos gedaan en er heeft nooit een patiënt ergens voor hoeven te betalen. "De nadruk op het begrip 'gratis zorg' door buitenlanders vraagt dus om nadere uitleg omdat de zorg door de oogartsen van het AZP altijd gratis is geweest!"

De oogartsen van het AZP doen hun werk al vele jaren met plezier en met veel voldoening en zij zullen zich blijven inzetten om de gehele samenleving en zeker ook de verafgelegen en tribale gemeenschappen hoogwaardige hulp te blijven bieden. Het zijn immers hun landgenoten waar zij zich als Surinaamse oogartsen altijd verantwoordelijk voor zullen blijven voelen, benadrukt het Suriname Eye Center in een persverklaring.
Advertenties