India onthult ‘s werelds hoogste standbeeld
31 Oct 2018, 10:27
foto
Het Statue of Unity is gebouwd als een toeristenattractie. (Getty Images)


India heeft vandaag, woensdag, het hoogste standbeeld ter wereld onthuld. Het gaat om de beeltenis van onafhankelijkheidsheld Vallabhbhai Patel. Het kunstwerk is bijna twee keer zo hoog als het Vrijheidsbeeld van New York. Het prijskaartje van het monument is US$ 430 miljoen.

Het 182 meter lange stalen en bronzen Statue of Unity in de westelijke thuisstaat Gujarat van premier Narendra Modi maakt deel uit van de inspanningen van zijn hindoe-nationalistische partij om wat hij 'vergeten' leiders noemt te eren.

"Patel wilde dat India een krachtig, sterk, gevoelig, waakzaam en accommoderend land zou zijn, en we werken daaraan," zei premier Modi tijdens de ceremonie vandaag. Modi liet het standbeeld langs de Narmada rivier bouwen toen hij eerste minister van Gujarat. Hij zei vorig jaar dat er pogingen waren gedaan om de bijdrage van Patel "te kleineren" of "uit de geschiedenis" te verwijderen. Patel heeft in zijn functies als eerste minister van Binnenlandse Zaken geholpen de 562 prinselijke staten van India te verenigen.

De fondsen voor het standbeeld zijn afkomstig van de federale overheid, van door de staat geleide bedrijven en andere instellingen. Het bouw- en machinebouwbedrijf Larsen & Toubro Ltd. heeft er 33 maanden over gedaan.

De kale Patel wordt in traditionele kledij afgebeeld, met een sjaal over de schouders. Er is 210.000 kubieke meter cement, 25.000 ton staal en 1.700 ton brons gebruikt voor het monument.

Sommigen van de leiders die Modi heeft gebrandmerkt als "vergeten" waren afkomstig van de oppositionele Congrespartij. Deze “vergeten” leiders hebben gevochten voor onafhankelijkheid van de koloniale heerser Groot-Brittannië in 1947.

Geconfronteerd met vijf deelstaatsverkiezingen en een algemene verkiezing in mei, grijpen Modi en zijn Bharatiya Janata-partij (BJP) terug in de geschiedenis voor alternatieven voor de helden van de familie Nehru-Gandhi die het Congres domineerden. De BJP zegt dat het Congres opzettelijk leiders zoals Patel, B.R. Ambedkar heeft genegeerd, die hebben bijgedragen bij het opstellen van de grondwet, en vrijheidsstrijder Subhas Chandra Bose.

De beschuldigingen zijn een verdraaiing van de geschiedenis, zegt het Congres, dat India regeerde voor een groot deel van zijn onafhankelijkheidsgeschiedenis en nu wordt geleid door Rahul Gandhi, de achterkleinzoon van Jawaharlal Nehru, India's eerste premier. "Ironisch dat een standbeeld van Sardar Patel wordt ingehuldigd, maar elke instelling die hij heeft helpen bouwen, wordt vernield", zei Gandhi op sociaal netwerk Twitter, met een eervolle vermelding voor Patel. "De systematische vernietiging van de Indiase instellingen is niets minder dan verraad."

Sommige politieke commentatoren hebben Modi bekritiseerd voor zijn uitgaven aan het standbeeldcomplex in een tijd dat de adivasi-inheemse bevolking die het gebied waar het monument staat, exploiteert in economische moeilijkheden verkeren en tegen de bouw van het kunstwerk hebben geprotesteerd.

"Je zou zeker vragen, op wiens land zou dit standbeeld staan? Wiens plan was dit?" schreef sociaal activist Medha Patkar in wat zij een open brief aan Patel noemde. "Dit land, de rivier, het bos waar je avatar op gaat staan, behoort tot adivasis."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April