Milagros oogmissie in uitvoering in MMC Nickerie
31 Oct 2018, 00:00
foto
Twee patiënten uit het Kabalebogebied zijn dinsdag geopereerd in het Mungra Medisch Centrum. Het Milagros-programma uit Venezuela wordt na acht jaar weer uitgevoerd in Suriname.


Nadat het Milagros oogmissie-team uit Venezuela in juli een bezoek bracht aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid, zijn maandag de eerste oogoperaties in het Mungra Medisch Centrum (MMC) verricht. 223 personen zullen geopereerd worden, waarbij er ongeveer 400 operaties uitgevoerd zullen worden.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt dat zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, eerder een bezoek had gebracht aan MMC. Elias was toen nog directeur van MMC. Hoefdraad vroeg of Nickerie het Milagros programma wilde laten uitvoeren. Elias aarzelde geen moment en gaf gelijk aan dat hij dat wel wilde. Nu is het zover dat het Milagros project herstart is. Sinds 2010 kon het project om uiteenlopende redenen niet uitgevoerd worden.

Elias bedankt de Venezolaanse ambassadeur, Olga Margarita Díaz Martínez, en de president Desi Bouterse voor het vertrouwen dat zij hebben gehad dat alles goed zou verlopen. De bewindsman deelt mee dat na het Westen ook Marowijne aangedaan wordt. Samen met de Medische Zending zullen de mogelijkheden bekeken worden om het Milagros programma eveneens in het binnenland uit te voeren. "Het kost allemaal niets, je betaalt geen cent voor de operaties".

Minister Hoefdraad is content met wat hij heeft gezien. De mensen zijn heel blij dat ze hun zicht weer terughebben. Hij bedankt de missie uit Venezuela voor haar medewerking. Hij is ook MMC dankbaar voor de organisatie en de mogelijkheden voor de behandeling en de operaties.

De Venezolaanse ambassadeur geeft aan dat van de Milagros oogartsen uit Venezuela, Suriname een van de eerste landen in Zuid-Amerika is dat prioriteit geniet. Zij voert een missie uit in opdracht van haar president Nicolás Maduro, die door Hugo Chávez en Fidel Castro is begonnen.

Medisch directeur van MMC, Cleopatra Jessurun, zegt dat de dorpen in Kabalebo, het Wayambo gebied, Boskamp, Coronie en de ressorten in het district Nickerie aangedaan zijn bij de screening. Daar werden ongeveer 600 personen gescreend waarbij er uit eindelijk 223 zijn geregistreerd voor de operaties die van 29 oktober tot 25 november zal duren.

Dokter Ramirez, die de specialisten missie leidt, geeft aan dat toen een patiënt die hij maandag had geopereerd hem kwam bedanken, met tranen in zijn oog van blijdschap, hij kon begrijpen wat er in de patiënt omging om weer normaal te kunnen zien.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April