Reactie op marronfiguren en –lawaaischoppers
31 Oct 2018, 04:42
foto


Het is mij opgevallen dat de heer Ruben Ravenberg Ph.D. MBA, op verschillende momenten zich geroepen voelt om de voorzitter van de grootste multi-etnische partij in Suriname, NDP, tevens de president van de republiek Suriname te verwijten en valselijk te beschuldigen aangaande zaken die de Marron gemeenschap betreffen. Het niveau waarop zulks dan ook plaatsvindt, is geen representatie van iemand die, voor wat educatie betreft, toch wel een genuanceerdere kijk op zaken zou moeten hebben.

Ravenberg en NDP
Het kan niet anders dan dat de tirade tegen en aanvallen gericht op de voorzitter van de NDP gevoed worden door een zeker gevoel van represaille en onvrede vanuit de heer Ravenberg. Hij is lid geweest van de NDP. Hij werkte samen met en ondersteunde de structuren van de partij in Moengo (Marowijne). De onvrede bij hem begon toen hij bij de verkiezingen van 2015 op de eerste plaats van de DR lijst gekandideerd wenste te worden. Hij vond namelijk dat hij vanwege zijn opleiding het meeste voor die positie in aanmerking kwam.

De structuren van de partij wezen hem erop dat opleiding niet altijd de doorslag gaf bij de invulling van politieke posities. Binnen de structuur waren er namelijk leden die meer politieke ervaring hadden dan Ravenberg. Hij kreeg een lagere positie op de DR-lijst toebedeeld en werd niet gekozen. Na de verkiezingen bood de leiding van de partij hem een riante positie aan die hij niet aanvaardde. Hij was toen diensthoofd van SWM in Marowijne. Hij kwam in problemen met de leiding van laatstgenoemd bedrijf en werd overgeplaatst naar Paramaribo. Ravenberg verliet de partij uit boosheid en begon gelijk daarna de NDP overal te criminaliseren. Intussen heeft hij zich aangesloten bij een oppositionele partij, van waaruit hij thans elke gelegenheid te baat neemt om de NDP, de coalitie en de regering politiek zwart te maken.

Misbruik willen maken van de Gran Krutu
In een gepubliceerd artikel van Ruben Ravenberg, PH.D. MBA, op 27 oktober 2018, op de nieuwssite Starnieuws, wordt een partijpolitieke illusie voorgehouden aan de samenleving. Volgens het artikel zou de president in eerste instantie het Traditioneel Gezag "lawaaischoppers" en in een ander geval "figuren” hebben genoemd om later hierop weer terug te komen. Overigens een heel rare weergave van zaken, aangezien de heer Ravenberg bewust de uitspraken uit hun context gehaald heeft. De president bedoelde de politici die de Gran Krutu wilden misbruiken om hun verborgen partijpolitieke agenda uit te voeren.

De voorzitter van de NDP heeft reeds voordat hij tot president van Suriname verkozen werd, zich op bijzondere wijze vereenzelvigd met de gemeenschappen uit het binnenland en met ze geleefd. Nadat Bouterse president werd, heeft hij op verschillende momenten de achterstand van de bewoners van het binnenland aangehaald en zich ook met woord en daad ingezet om de verschillende vraagstukken van het binnenland op te lossen. Hierbij moet o.m. gedacht worden aan het traject dat is ingezet ter oplossing van het grondenrechtenvraagstuk in deze regeerperiode, maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, maatregelen ter upgrading van de fysieke omstandigheden van het onderwijs in het binnenland, hulp bij calamiteiten, upgrading gezondheidszorg enz.

Verder breng ik de heer Ravenberg in herinnering dat het deze zelfde heer Bouterse is die het politiek isolement van binnenland bewoners heeft opgeheven.
Desi Bouterse heeft gedemonstreerd dat het niet uitmaakt wie onze voorvaderen zijn, welke geloofsovertuiging men heeft, of wat de etniciteit of gender is. Van belang is wat Surinamers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.
De opportunist, Ravenberg, moet in zijn ijver om het de NDP politiek betaald te zetten, het Traditioneel Gezag niet met de haren erbij slepen. Toen hij samen met de NDP optrok en verschillende posities opeiste was het Traditioneel Gezag er niet bij.

De ideologie van de Nationale Democratische Partij is gestoeld op principes die ons als leden nopen om out of the box te denken. Het referentiekader waaruit hij meent het volk te moeten verzieken met enge partij politieke illusies, brengt ons heel ver van wat onze volksleider beoogt met dit land.

Het getuigt nogmaals van politieke onfatsoenlijkheid als de heer Ravenberg meent de Gran Krutu die recent te Drietabbetje gehouden is, te willen misbruiken als politiek vehikel om met gelijk gezinden politieke winst te behalen. Bij de overhandiging van het rapport van de Gran Krutu aan minister Edgar Dikan, hebben we Leo Brunswijk gehoord. Terwijl Ravenberg in zijn bitterheid blijft vastkleven en zijn gal blijft spuwen op de president en de coalitie, steeg Leo Brunswijk daar bovenuit door onder meer te stellen dat elke regering het Drietabbetje akkoord zou kunnen gebruiken bij het maken van beleid en dat het akkoord niet tegen iemand of een bepaalde regering is gericht, maar dat er een algemeen doel mee wordt nagestreefd.

Dit is iets anders dan het koeterwaals van Ravenberg. Opmerkelijk was wel de reactie van Leo Brunswijk op de vraag wat zijn politieke partij in de perioden waarin zij in de regering vertegenwoordigd waren, gedaan heeft om de slepende problemen van het binnenland op te lossen. Brunswijk kwam niet verder dan te zeggen dat hij daar niet was om namens de politiek te praten. Een goed verstaander heeft maar een halve woord nodig.

Het hebben van een Gran Krutu was zeker nodig, ware het niet dat mensen, zoals Ravenberg, met verborgen politieke agenda's de zaak wilden coupen. Iedereen weet dat Ravenberg in de aanloop naar de Krutu prominent (in de media) stelde dat de bedoeling van de Krutu was om politieke stelling te nemen tegen de regering en de coalitie.

Veel Marrons bij de NDP
Vermeldenswaardig is dat de NDP als grootste politieke partij van Suriname veel Surinamers van Marron afkomst herbergt. Het aantal zetels spreekt dan ook voor zich. Bij de afgelopen verkiezingen heeft de NDP 50% van de zetels van het binnenland binnengehaald: 2 zetels in Sipaliwini, 2 zetels in Brokopondo en 1 in Marowijne. Daarnaast zijn er nog eens 2 Surinamers van Marron afkomst in het grootste kiesdistrict, Paramaribo, gekozen. Iemand die dit negeert is bewust niet bezig met de ontwikkeling van Suriname. Het is duidelijk dat Ravenberg geen druppel respect heeft voor de groep Marrons bij de NDP, onder wie ook dignitarissen, prominente kerkleiders, topsporters, succesvolle ondernemers, studenten en leerkrachten, zich bevinden. In zijn strijd negeert hij de Marrons die bij de NDP aangesloten zijn en komt hij slechts op voor niet-NDP Marrons. Hieruit blijken de intentionele valse partij-politieke-bedoelingen van Ravenberg. Echter zal zijn streven om de Marrons te verdelen niet lukken. Hij wordt daarom ook opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met dit gevaarlijk politiek spel.

Gezamenlijke inspanning
Het behoeft geen betoog dat de volkeren in het binnenland van Suriname voor grote ontwikkelingsuitdagingen staan, maar dat rechtvaardigt nimmer dat intellectuelen, voor zover de heer Ravenberg dat predicaat nog verdient, en politici uit het binnenland het Traditioneel Gezag, dat immers boven partijen staat, voor hun politiek karretje spannen om voor hun moverende redenen. Alleen gezamenlijke inspanning van alle relevante actoren zal maken dat de uitdagingen van het binnenland teruggedrongen kunnen worden.

De werkwijze van Ravenberg is een ware afgang! De vraag is als de politieke keuken dan zo heet is geworden dat er niet meer op rationele gronden politiek gevoerd kan worden zonder de etnische zuilen en de traditionele basis erbij te betrekken?

Handreiking
Als Surinamer van Marron komaf doe ik hierbij toch een handreiking aan mijn broer Ruben en verzoek ik hem om het heilloos pad welke hij ingeslagen is, door te dansen op etnische tonen en de Marrons te willen opzetten tegen elkaar, te verlaten. Ik doe van hieruit een oproep aan hem om de cohesie en de vrede die er bestaat tussen etnische groepen niet te vertroebelen.

Hoe wij hier ook samen kwamen, aan zijn grond zijn wij verpand.
Soso lobi,

Jarien Gadden
hgadden@hotmail.com
Advertenties