Ruim 100 deelnemers aan Caribische beurs in KKF
23 Oct, 00:01
foto
Edward Lee, directeur van de Business United, in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De beurs wordt vrijdag geopend. (Foto: René Gompers)


Verbondenheid, interactie, open communicatie tussen bedrijven, instanties en overheid is essentieel om zaken doen in Suriname gemakkelijker te maken en om een top investeringsklimaat te creëren, legt Edward Lee, directeur van de Business United, uit. ‘Connectivity’ is dan ook het thema van de United Caribbean Business and Trade Fair (UCBF) die vanaf vrijdag in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) gehouden wordt. De beurs waar meer dan 100 bedrijven en organisaties uit Suriname en het buitenland aan meedoen, wordt geopend door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Teveel informatie die van belang is voor potentiële investeerders, is gefragmenteerd, geeft Lee aan. Dat is een van de redenen waarom van de 21 landen die zouden meedoen aan de beurs, uiteindelijk 8 aanwezig zullen zijn. China en India hebben zich ook teruggetrokken. China, omdat de faciliteiten nog niet in orde waren; de volksrepubliek was van plan heel groots uit te pakken en zou daardoor een groot deel van de ruimte in beslag nemen. India heeft gekeken naar de ‘specs’ van het land en was niet onder de indruk. Die zijn elders in de regio gaan exposeren.

‘Connectivity’ is waar Suriname zich op moet gaan concentreren de komende tijd, meent Lee. “De instituten moeten beter met elkaar gaan samenwerken, integraal, willen we het gezond maken voor buitenlandse investeerders. Betere ‘connectivity’ is betere ‘business’ in Suriname.” Lee haalt aan dat de 'podiumtaal' als zou er een goed investeringsklimaat in Suriname zijn, niet klopt. De realiteit is anders. Investeerders blijven weg omdat faciliteiten, informatie en zekerheden ontbreken. Maar Suriname blijft aantrekken.

“We moeten gewoon ons huiswerk maken, er wordt momenteel gewerkt aan het in orde brengen van bepaalde zaken,” voegt hij toe. Hij is blij met het werk dat verzet wordt door de overheid en de particuliere sector om zo snel mogelijk dingen op orde te krijgen.

Op de beurs zullen er verschillende seminars verzorgd worden. Binnen- en buitenlandse sprekers zullen hun visie geven over de mogelijkheden van Suriname. Smart Cities, de US$ 100 miljoen investering in de luchthaven van Zanderij, betaalmogelijkheden met de telefoon, de toekomst van water-lucht- en land transport vanuit Suriname, zijn enkele van de onderwerpen. De beurs duurt tot en met 28 oktober.

René Gompers

Friday 23 August
Thursday 22 August
Wednesday 21 August