Diko: Benoeming Erna Aviankoi is niet officieel
17 Mar 2011, 03:00
foto
Erna Aviankoi op de goudconferentie de vorige maand in Snesi Kondre.


Minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling zegt dat hij officieel geen voordracht heeft gekregen om Erna Aviankoi te benoemen tot hoofdkapitein van de marron en de inheemse gemeenschap. De bewindsman zegt dat er een bestaande structuur bij het traditioneel gezag is om een persoon te benoemen in een soortgelijke functie. “Ik weet wel wat er is gebeurd en heb het nieuws gevolgd, maar het is niet aan mij om een bestaande structuur op die manier te gaan wijzigen. Ik wil er niets mee te maken hebben”, zegt Diko.

Aviankoi is na haar optreden op de goudconferentie in Snesi Kondre de vorige maand door verschillende marron stammen in het binnenland gekozen als woordvoerder. Uniek aan deze gebeurtenis is dat ook de inheemse gemeenschap heeft ingestemd zich door Aviankoi te laten vertegenwoordigen in deze functie. De toewijzing van de functie kwam nadat Aviankoi had gepleit op de conferentie voor het tegelijk oplossen van het grondenrechtenvraagstuk met de ordening van de goudsector. Volgens Diko is dat niet de normale werkwijze om een kapitein of basja te benoemen.

Diko legt uit dat een kapitein of basja wordt voorgedragen door een bepaalde groep van inheemsen of marrons. De voordracht geschiedt op basis van een vacante positie of na overleg binnen die gemeenschap. De persoon in kwestie moet dan door de granman worden voorgedragen aan de districtscommissaris die de regering vertegenwoordigt in dat gebied. Volgens Diko gaat er dan een procedure van start. Die houdt in een onderzoek vanaf de bestuursopzichter terug naar de districtscommissaris, die het uiteindelijk voorlegt aan de minister van Regionale Ontwikkeling. “Als de benoeming die weg niet heeft bewandeld kan het verzoek nooit bij mij zijn gekomen”, zegt Diko. Hij benadrukt wel dat de keus bij de gemeenschappen ligt, maar de procedure in een structuur is gegoten die de goedkeuring moet hebben van de regering.

Aviankoi zegt aan Starnieuws dat minister Diko gelijk heeft door te stellen dat hij er niets mee te maken heeft en wil hebben. “Dat is nou juist een van de zaken die geregeld moet worden voor het traditioneel gezag”, zegt Aviankoi. Officieel is zij wel benoemd door alle gezagdragers op een krutu van alle granman’s. Dit geschiedde op Langatabiki op 20 februari. “De wijze van benoeming is inderdaad niet gegaan zoals de minister uitlegt, maar dat gaat de minister eigenlijk ook niet aan. Afwijzen of goedkeuring is niet voor hem weggelegd het is iets van de gezagdragers. Het enige dat moet gebeuren is dat de voordracht officieel wordt gemeld aan het ministerie. Uit hoofde van ondersteuning van het werk van het traditioneel gezag krijgen basja’s kapiteins en andere gezagdragers een vergoeding van de overheid. Mijn benoeming moet officieel dus nog naar het ministerie worden gestuurd”, zegt Aviankoi.

Een kapitein is een vertegenwoordiger van de stam of lo. De granmans Belfon Aboikoni en Matodja Gazon hebben in Nederland kapiteins en basja’s benoemd die namens hen mag handelen onder de marrons. De Nederlandse regering heeft dat geaccepteerd en worden de vertegenwoordigers als zo dusdanig genoemd. Zij verwijst naar ‘Ede kaptin’ Andre Pakosi in Nederland. “Dit geeft aan dat onze granman veel verder zijn dan onze overheid die nog statisch denken over het traditioneel gezag. Het heeft allemaal te maken met de erkenning van het traditioneel gezag”, legt Aviankoi uit.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May