Valies: 'Wij staan open voor overleg'
26 Sep 2018, 00:00
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS.


Vakbondsleider Wilgo Valies vindt dat het aan de regering ligt of leerkrachten maandag op school verschijnen. De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben een staking aangekondigd voor maandag. President Desi Bouterse en minister Lilian Ferrier zeggen dat de school op 1 oktober opengaat. Valies, die voorzitter is van beide bonden, zegt in reactie aan Starnieuws dat indien de regering de bonden tegemoet komt, de leerkrachten naar school gaan. "Wij staan open voor overleg," benadrukt Valies.

Intussen hebben BvL en ALS een brief geschreven naar vicepresident Ashwin Adhin. Hierin wordt gevraagd aan de regering om in te grijpen. De bonden vinden dat communicatie niet mogelijk is met minister Ferrier. De BvL en ALS willen dat de achterstallige salarissen van leerkrachten betaald worden. Het gaat om de terugwerkende kracht. Verder willen zij de toelage voor permanente educatie terug. Ook vinden de bonden dat leerkrachten recht hebben op de salarisverhoging die aan de ambtenaren is gegeven.

Naast financiële aspecten hekelen de bonden het mutatiebeleid van het ministerie. Leerkrachten en ander kader worden gemuteerd als rancune maatregel. De tekorten aan leermiddelen en materiaal moeten worden weggewerkt. De situatie in het onderwijs is ernstig te noemen, stelt Valies. Hij vindt dat als onderwijs een prioriteit is de regering ook daarnaar moet handelen.

President Bouterse heeft in gesprek met Clifton Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut, aangegeven dat de scholen maandag open gaan. Er zijn issues die de aandacht van de president hebben. Hij had nog geen ruimte om ernaar te kijken. De regering gaat haar verantwoordelijkheid niet uit de weg.
Advertenties

Wednesday 08 May
Tuesday 07 May
Monday 06 May