Walvissenjacht Faroer eilanden kleurt zee bloedrood
18 Aug, 14:33
foto
De walvissen worden gedreven in de baai in Sandavágu van de Faroer eilanden. (Foto's: Alistair Ward/Triangle News)


De baai van Sandavágu kleurt bloedrood als de eilandbewoners tientallen walvissen vermoorden als voorbereiding op de strenge wintermaanden.
De Faroer eilanden liggen in de Noord-Atlantische Oceaan tussen Noorwegen en IJsland en bestaan uit 18 kleine eilanden. Voor de 50.000 bewoners is walvisvlees en –vet een belangrijke voedselbron om de winter door te komen.


Al eeuwenlang wordt gedaan aan walvisjacht, maar de gruwelijke beelden choqueren veel buitenstaanders. Alistair Ward, een 22-jarige student van de Cambridge University heeft de traditionele walvis drijven in de baai in Sandavágu vastgelegd. Hij zelf was verbluft door het enorme aantal walvissen in de baai.

"Ze dreven de walvissen naar de baai en prikten hen met hun roeispanen. Toen ze eenmaal dichtbij genoeg waren, sprintte het hele dorp de baai in en begon in te hakken op de dieren," vertelde hij aan Triangle News.

"Zelfs de kinderen deden mee. Ze trokken aan de touwen en sprongen op de karkassen. We zaten daar gewoon sprakeloos en een beetje boos, maar je kon je niet echt terugtrekken."

De inwoners beschouwen de walvisjacht als een gemeenschapsactiviteit die openstaat voor iedereen, waarvan zij zeggen dat deze wordt gereguleerd door nationale wetten en wordt uitgevoerd op een manier om de walvissen zo min mogelijk te laten lijden.

De eilandbewoners zeggen dat de walvisjacht die ze uitvoeren duurzaam is. Ze vangen ongeveer 800 grienden per jaar van de ongeveer 100.000 walvissen rond de Faroer eilanden. Maar Ward zei dat hij zich zorgen maakte over de methoden van de walvismoorden. "Het gekrijs van de walvissen was vreselijk. De inwoners zetten haken aan touwen in hun luchtgaten om de walvissen aan wal te krijgen. Vervolgens hakken de mensen met messen in op de dieren. De walvissen zijn niet op een humane manier doodgegaan."