Recordaantal flamingo-kuikens in Spanje
18 Aug, 04:41
foto
Flamingo's in het Bigi Pan-gebied. De vogels komen hier overwinteren. (Foto: Edward Troon)


In het kleine stadje Fuente de Piedra zijn er overal flamingo's. Het is broedseizoen in het waterrijk gebied, dat ongeveer 70 kilometer ten noorden van Malaga in Zuid-Spanje ligt. Het seizoen heeft een record aan flamingo kuikens opgeleverd. Flamingo’s zijn ook in Suriname te zien in de periode november tot april. De vogels komen dan overwinteren en kiezen daar onder andere het Bigi Pan gebied voor.

De overvloedige regen van dit jaar heeft perfecte omstandigheden opgeleverd voor de broed in Spanje. Regen helpt de vogels de stokken, stenen, modder en veren te vinden die worden gebruikt om hun nesten te bouwen. Regen helpt ook om hun voedselvoorraad te vergroten. Als er een droogte is, paren flamingo’s minder. Zware regen en warm weer bieden de perfecte omstandigheden voor de vogels om te broeden.

Flamingo's zijn ongeveer zes jaar oud als ze beginnen te paren. De vogels paren, bouwen samen een nest, broeden samen het ei en zorgen samen voor het kuiken. Het natuurreservaat Fuente de Piedra herbergt de grootste kolonie flamingo's van het Iberisch schiereiland en is één van de grootste in Europa.

Elk jaar nemen honderden vrijwilligers deel aan wat bekend staat als de 'vogelring' - waarbij de kuikens worden gepakt, gewogen, worden voorzien van een ring en worden gecontroleerd, voordat ze worden vrijgelaten.

De poten van de flamingo zijn voorzien van een metalen en een plastic ring, zodat hun groei en vooruitgang in de komende jaren kunnen worden bestudeerd. Deze ringen hebben een aantal interessante informatie over de vogels opgeleverd. Er is ontdekt dat flamingo's tot op hoge leeftijd kunnen leven en er zijn er een paar die al 40 jaar oud zijn en nog steeds met succes paren.

Flamingo's beginnen in april te arriveren in het gebied. Ongeveer 37.000 flamingo’s broeden in het gebied. Tot op dit moment zijn er ongeveer 2.500 kuikens uitgekomen, volgens gegevens van het natuurreservaat. Het is dit jaar 35 jaar geleden dat het waterrijk gebied werd opgenomen in de Ramsar-conventie, die de belangrijkste lagunes ter wereld bijhoudt.

Suriname trad op 22 november 1985 toe tot de Ramsar-conventie met het Coppenamemonding Natuurreservaat. Een waterrijk complex op de jonge kustvlakte met zand- en schelpenruggen afgewisseld met moerassen, gedomineerd door wadden met mangrovebossen op hoge grond. Het gebied, bekend als Ramsar site no. 304, is in Saramacca en is 12.000 hectare groot.