Albert Aboikoni is nu officieel granman van Saamaka
12 Aug, 18:11
foto
President Desi Bouterse neemt de eed af van Albert Aboikoni. Nadat hij gezworen heeft op de eed, is hij beëdigd als granman van de Saramaccaners. (Foto's: Leroy Troon)


Albert Aboikoni is zojuist in het paleis onder grote belangstelling beëdigd en geïnstalleerd als grootopperhoofd van de Saramaccaners. Veel mensen zijn getuige geweest van de ceremonie. Na enkele rituelen heeft president Desi Bouterse Aboikoni beëdigd als granman van Saamaka. De opvolging van de ingeslapen granman Belfon Aboikoni heeft meer dan vier jaar geduurd.

De stam is er niet uitgekomen om zelf een granman te benoemen. Behalve Aboikoni zijn ook Naze Amina en Frans Banai traditioneel geïnstalleerd door stamgenoten als de nieuwe granman. Het traditionele gezag van Saamaka heeft de president gevraagd om de knoop door te hakken en één van de drie te erkennen. De keuze van de president is gevallen op Aboikoni. De rust binnen de stam is echter met de beslissing van de president niet teruggekeerd.

Aboikoni heeft de eed afgelegd. De eedsformule wordt hem voorgehouden door directeur van Binnenlandse Zaken, Putridewi Amatsoemarto. Hierna wordt de apintiedrum minutenlang bespeeld in het paleis. Daarna volgt er nog een lang ritueel en gebed, waarbij de drum wordt bespeeld door een jongen. Dit gebeurt onder begeleiding van een priester. Aboikoni, volledig in een wit kostuum, krijgt een kleed omhangen met een speciale vogelveer eraan als zegen.

Hierna wordt Aboikoni door president Bouterse ingezworen als granman. Na de beëdiging volgt de installatie. De epauletten worden aangebracht door districtscommissaris van Boven Suriname, Yvonne Pinas en de directeur van Regionale Ontwikkeling, Wensley Misiedjan. Minister Edgar Dikan heeft de pet geplaatst op het hoofd van Aboikoni, waarna vicepresident Ashwin Adhin de beschikking van de benoeming overhandigt aan de granman. Vervolgens houdt het staatshoofd zijn speech en feliciteert het grootopperhoofd met de beëdiging en installatie.

De president hoopt dat nu een einde gekomen is aan een zeer intensief dispuut van vier jaren. Er is een nieuw tijdperk ingeluid. Hij vraagt eenieder om gezamenlijk, hoe moeilijk en intensief het ook zal zijn, een pad van vrede, verzoening en omarming gezamenlijk af te leggen. De president bedankt eenieder die een bijdrage op de voor- en achtergrond heeft geleverd.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February