Guatemala: Opnieuw poging opheffen immuniteit president
11 Aug 2018, 14:45
foto
De Guatemalteekse president Jimmy Morales spreekt de 72e VN-vergadering toe in New York op 19 september 2017. (Archieffoto: Reuters)


De procureur-generaal van Guatemala en de door de Verenigde Naties (VN) gesteunde internationale commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG) hebben vrijdag opnieuw een poging ondernomen om de immuniteit van president Jimmy Morales op te heffen. Ze willen Morales onderwerpen aan een onderzoek over vermeende illegale campagnefinanciering.

Het is de derde keer dat de procureur-generaal en de CICIG hebben geprobeerd de immuniteit van Morales op te heffen. Daarvoor is de steun van twee derde van het Congres nodig. CICIG heeft het voortouw hebben genomen om corruptiezaken op hoog niveau in Guatemala aan te pakken.

De procureur-generaal en CICIG willen de oorsprong bepalen van ongeveer US$ 1 miljoen aan niet-gedeclareerde campagnefinanciering waar Morales voor verantwoordelijk was als secretaris-generaal van het conservatieve National Convergence Front (FCN). Hij leidde de partij van 2015 tot 2016. Morales heeft elke aanklacht ontkend.

Procureur-generaal Consuelo Porras zei dat het verzoek om Morales van zijn immuniteit te ontdoen, kwam nadat er nieuw bewijsmateriaal was opgedoken. Morales zei in een verklaring dat hij de rechtsstaat respecteerde en de 'nieuwe zaak tegen hem' in handen liet van de instituten. Hij stelde dat hij erop vertrouwde dat het proces zich zou voltrekken volgens de wet en niet onderworpen zou zijn aan politieke belangen.

Onder leiding van Ivan Velasquez, een ervaren Colombiaanse aanklager, heeft de CICIG de zoon en broer van Morales onderzocht, voordat hij zijn blik op hem richtte. De Guatemalteekse president won in 2015 de beslissende ronde nadat zijn nadat zijn voorganger Otto Perez Molina gedwongen was af te treden. Molina zit in de gevangenis voor een multi-miljoenen dollar transplantatiezaak die voortkwam uit een commissieonderzoek.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April