Belangwekkend artikel Mr. Fernandes Mendes over Suriname
onderwerp dat voor Suriname van zo een cruciaal belang is. Vertoevend in Nederland wordt de herkomst niet vergeten. Daarnaast wordt een zeer objectieve beschouwing teruggegeven van onze Staatsrechtelijke ontwikkeling over een zeer beladen periode.
Aan de bewerker van dit artikel Carlo Jadnanansing ook dank voor zijn niet aflatende houding wanneer het betreft juridische onderwerpen; alleen is het niet nodig steeds weer aan te geven, dat wordt getwijfeld of 'niet juristen' goed kunnen lezen. Een oplettende lezer merkt gelijk het verschil tussen een kenner en een babbelaar, ook onder de juristen.
Zonder commentaar te willen leveren op hetgeen Hugo heeft verwoord, wens ik de nadruk te leggen op enkele opmerkingen van deze Staatsrechtsgeleerde, want in Suriname wordt dat al gauw bewust vergeten.
Zelfs de staatsgreep en het decretenrecht van de militairenperiode werden geïncorporeerd in het constitutionele begrippenkader (citaat).
Ons vigerende parlementair democratisch bestel is gebaseerd op de grondwet die in 1987 middels een referendum werd goedgekeurd. Deze grondwet had niet alleen een transitoir karakter in die zin dat het bedoeld was als overgangs-grondwet, maar verschilt fundamenteel van de grondwet van 1975 en vertoont inderdaad belangrijke gebreken voor een stabiele groei van de democratische rechtsstaat.
Een stuk zuiverheid van geest door de auteur om enkele recente, van elkaar onafhankelijke internationale indexen te noemen m.b.t. het actueel inzicht in de werking van basale democratisch-rechtstatelijke doctrines waarin Suriname geen slechte beurt maakt. De motivering voor de score is alsvolgt: “Surinam gets fairly good marks these days for its respect of information freedom”. “Wie de Surinaamse media dagelijks volgt en kennis neemt van de scherpe kritiek die geleverd wordt, niet alleen op de regering maar ook op de persoon van de president zonder dat er strafrechtelijk opgetreden wordt” (citaat). Wat een stuk oprechtheid!
En bij Hugo geldt het gezegde niet “de vrienden van mijn vrienden zijn ook mijn vrienden”. Hij kent Bouterse maar is niet zijn vriend.
De betekenis van het strafproces voor de rechtsstaat Suriname. De auteur constateert dat het beeld dat uit de genoemde rapporten naar voren komt, mede gebaseerd is op het lopende decemberproces. De strafrechtelijke vervolging van de zittende president is ook in mondiaal perspectief een unicum (citaat). Dit alles in het Nederlandse Juristen blad van 9 juli jl.
Ook de mislukte poging om het genoemde proces te doen staken op grond van artikel 148 van de grondwet, heeft ertoe bijgedragen dat Suriname goed gescoord heeft op de democratie- en rechtsstaatlijsten. Hier wordt gewaardeerd de wijze waarop de Grondwet werd ingezet om de zittende president te beschermen wat in Staatsrechtelijke zin een normale zaak is.
Met de auteur verschil ik van mening dat het constitutioneel bewustzijn in ons land hoog en consistent genoemd mag worden. Velen van wie je mocht verwachten het te moeten weten, kraaien de grootste onzin uit op onderdelen van ons staatsbestel.
In Suriname hebben wij niet de goede gewoonte om in staatsrechtelijke zin, in een concreet geval proactief te denken om zo constitutionele standpunten in te nemen om zaken te kunnen bestendigen.
Recentelijk nog werd ondergetekende door een zekere Ori, een gebakken Professor, en een jurist Hugo Essed, die zich waant alles over ons openbaar bestuur te weten op een grove wijze aangevallen, terwijl ik met vakantie in het buitenland zat. Het betrof een verschil van inzicht in een staatsrechtelijk handelen. Ze zijn dan zo laf om zich niet te verontschuldigen wanneer ze gecorrigeerd zijn maar hanteren een parool van neks no fout in plaats van fundamenteel de discussie aan te gaan.
Omdat ik dit steeds weer op eigen kracht moet doen zonder steun van wie dan ook lijkt het alsof ik Bouterse, de president, aan het verdedigen ben. In Suriname zijn sommigen niet in staat zich lost te weken van afkeer en jaloezie.
Het wordt tijd dat een echte Professor wordt aangesteld op de universiteit in Suriname en ik zal persoonlijk een beroep op Mr. Dr. Hugo Fernandes Mendes doen als vriend. Wij hebben zijn kennis, zijn integriteit en objectiviteit voor God en Vaderland nodig.
Hugo Fernandes Mendes is geen afhankelijke persoon, geen slijmbal en voldoet aan alle criteria van een wetenschapper.
Eugène van der San
Vandaag
Gisteren
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgroepen
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Force
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten
- Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
- Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
- Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
- Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
- Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
- Regen, zon en onweer op deze maandag
- Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
- SATCA trekt zich terug voor intern beraad
- President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken