WK 2018: Zweden wint en leidt Groep F
27 Jun 2018, 13:16
Ludwig Augustinsson weet doelman Guillermo Ochoa te verslaan nadat de goalie diverse keren redding bracht. (Foto: Reuters)

Ondanks de 2-1 nederlaag tegen Duitsland, heeft Zweden kans gezien zich te plaatsen als groepswinnaar door met 3-0 te winnen van Mexico. Groepsgenoot Zuid-Korea heeft door regerend kampioen Duitsland te verslaan met 2-0, de 'Mannschaft' ook uit het toernooi gewipt. Zweden gaat aan kop, gevolgd door Mexico naar de achtste finales. De Mexicanen hebben in hun derde duel niet de magie van hun twee voorgaande wedstrijden kunnen creëren.

Zweden heeft in dit duel gekozen voor het offensief. De ploeg gaat volop in de aanval. Zweden moet immers winnen om verder te gaan. Doelman Guillermo Ochao moet tot een paar keer toe serieus redding brengen in de eerste helft. In de 2e minuut al krijgt Zweden een kans door een vrije trap. Marcus Berg kopt de bal voor het doel en Andreas Granqvist mist om af te ronden. In de 5e minuut vindt arbiter Nestor Pitana dat Ochoa de bal buiten de zestien meter heeft gepakt.

Bij de herhaling blijkt dat de arbiter ongelijk heeft en Zweden krijgt een vrije trap.
Emil Forsberg schopt die naar de korte hoek, maar de goalie voorkomt schade aan zijn ploeg. Korte tijd later lukt het Granqvist een hoekschop weer voor het doel te koppen, dit keer van Berg op, maar zijn schot gaat naast. Dan komen de Mexicanen piepen via Carlos Vela, de gevaarlijkste speler in het team. Hij trapt een bal richting doel, maar het leer gaat naast. En weer gaat een bal van Forsberg over het doel. Dan is het de beurt van Vela weer, waar Granqvist erger kan voorkomen.

Nog voor het eerste halfuur willen de Zweden een strafschop voor handbal van Javier Hernandez. De arbiter wil daar niets van horen en na het bekijken van de beelden blijft hij op zijn standpunt, geen penalty. De Zweedse spelers kunnen het maar niet verteren. Ochoa tikt de bal nog over zijn doel na een doelpoging van Berg. Vela vuurt in de 38e minuut nog naar het doel, maar de bal gaat over. Beide ploegen gaan de rust in met een 0-0 score.

In de tweede helft gaat de versnelling omhoog. Ludwig Augustinsson scoort in de 50e minuut zijn eerste internationale treffer. Sebastiaan Larsson mist in eerste instantie, maar de bal komt bij Augustinsson, die niet aarzelt en knalt. Zweden leidt met 1-0. Acht minuten later brengt Hector Moreno Berg ten val in het strafschopgebied. De bal gaat op de stip en Granqvist verzilvert, 2-0 in de 62e minuut. Het kan niet mis voor de Zweden die er hard voor gewerkt hebben, als Edson Alvarez een autogoal maakt, 3-0. De Mexicaan probeert een voorzet weg te werken, maar speelt de bal onbeholpen voorbij zijn doelman.

In dit duel heeft Jesus Gallardo zich in de geschiedenisboeken geplaatst als speler die de snelste gele kaart ooit kreeg op een WK, in amper 11 seconden. De Mexicaan sprong in de nek van Ola Toivonen en raakte daarbij zijn hoofd.
Met zijn verlies en dat van Duitsland tegen Zuid-Korea, gaat Mexico over naar de achtste finales als tweede geplaatste in Groep F.