WK 2018: Rusland ontdoet zich van Egypte
19 Jun 2018, 17:10
De Russen vieren feest. Het tweede doelpunt in de tweede wedstrijd van de groepsfase is binnen. Aanvoerder Denis Cheryshev is de doelpuntenmaker. (Foto: AP)

Ten overstaan van ruim 66.000 aanwezigen in het St. Petersburg stadion kwamen Rusland en Egypte tegen mekaar uit in de tweede wedstrijd in groep A. Hoewel de Russen erg aanvallend begonnen, bleef het tot aan de pauze 0-0. Rusland won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 en mag een ronde verder.

Het gastland begon indrukwekkend aan de wedstrijd en creëerde verschillende scoringskansen in de opening, maar de aanvallers hadden het vizier niet op scherp. Naarmate de tijd vorderde kwam Egypte bij vlagen goed opzetten, maar de afronding liet te wensen over. Kort voor rust zag Mohammed Salah zijn inzet naast het doel belanden. Bij het ingaan van de rust was de stand dus dubbelblank: 0-0.

De tweede speelperiode was nog maar net begonnen toen de Egyptische aanvoerder Ahmed Fathi zijn eigen doelman passeerde in de 47e minuut en de Russen zo aan de leiding hielp. Deze autogoal luidde de Egyptische ondergang in. In de 56e minuut deed Salah’s zwak rechterbeen hem de das om. Hij kwam namelijk in een goede positie vrij te staan in het strafschopgebied, maar moest de bal eerst op zijn linkerbeen plaatsen, waardoor de Russische verdediging de tijd kreeg om in te grijpen. Deze misser kwam Egypte duur te staan want Denis Cheryshev verdubbelde de score in de 59e minuut: 2-0.

Luttele minuten later deed Artem Dzyuba de wedstrijd op slot: 3-0. Bij deze stand kreeg Trezeguet de kans om de marge te verkleinen, maar hij plaatste de bal naast het doel. In de 73e minuut redde Salah alsnog de eer voor zijn land door een penalty te scoren: 3-1. Dit doelpunt scheen Egypte weer hoop te geven, waardoor er weer een aantrekkelijke wedstrijd ontstond, maar Rusland kwam niet meer in gevaar. In de 88e minuut trapte Salah de bal wanhopig ongecontroleerd over het doel. Na 90 speelminuten stond het dus 3-1 in het voordeel van Rusland,

Met dit resultaat is Rusland al zeker van een plek in de volgende ronde, terwijl de derde groepswedstrijd voor Egypte van administratieve waarde is.