Unieke 4e Internationale Yoga Dag in Suriname
16 Jun 2018, 02:47
foto
Alle deelnemers krijgen voor de eendaagse Yoga Dag viering een yoga-kit met daarin een khadi, yoga-mat, witte khadi kurta pajama, blouse met logo, pet en handdoekje. (Foto: Ranu Abhelakh)


Voor de vierde keer wordt de Internationale Yoga Dag op 21 juni in Suriname gevierd. Hoewel er dit keer geen Yoga Fest (feestweek) aan de viering is gekoppeld, is de activiteit toch uniek en historisch, zegt de ambassadeur van India, Satendar Kumar, aan Starnieuws. “Het is de eerste keer in de geschiedenis - sinds het uitroepen van de Internationale Yoga Dag – dat het Indiase staatshoofd op deze dag buiten India is en yoga beoefent en die eer komt Suriname toe.”

De Indiase president Ram Nath Kovind die van 19 tot en met 21 juni in Suriname is, zal enkele delen van het yoga protocol samen met president Desi Bouterse doen. “Het is historisch dat twee staatshoofden buiten India yoga doen op een internationale activiteit van de wereldgemeenschap.” Wat de activiteit uniek maakt, is dat het yoga protocol op donderdag geleid wordt door de Indiase yoga master swami Bharat Bhushan. Hij is een van de geleerden die het yoga protocol ontwikkelde. Deze oefeningen zijn speciaal voor de yoga dag in elkaar gezet om de wereldwijde gezamenlijke yoga-beoefening zo harmonieus en synchroon te laten verlopen. Swami Bharat Bhushan reist speciaal voor de eendaagse viering af naar Paramaribo, zegt Kumar.

De yoga bijeenkomst is ook dit jaar in de KFF-hal en start om 6 uur in de ochtend met het protocol. Een uur later schuiven de twee presidenten aan en volgt het officieel programma met toespraken en zang. De swami vervolgt het programma met enkele asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama’s (ademhalingsoefeningen). “De staatshoofden zullen enkele hiervan doen”, zegt Kumar. Hierna verlaten zij de zaal terwijl de swami doorgaat met de yogaposes, meditaties en afsluit met een lezing over yoga. “Het is een unieke gelegenheid voor yoga-enthousiastelingen om vragen te stellen aan de master.”

Deelname scholieren
Een andere bijzonderheid is de deelname van ongeveer 200 scholieren, zegt Kumar. Hij ziet hun participatie als deel van het onderwijscurriculum en niet als tijdverspilling. “Yoga is fysiek, moreel, mentaal en spiritueel onderwijs.” Het onderwijs- en sportministerie zijn gevraagd om atleten, docenten en studenten zoveel mogelijk te stimuleren om deel te namen.

De ambassade probeert sinds 2015 yoga op de scholen te krijgen. Kumar zijn voorganger voerde al gesprekken met de toenmalige onderwijsminister Ashwin Adhin en alle opvolgers na hem. De ambassadeur benadrukt dat yoga beoefenen vrijwillig moet geschieden. Yoga op school is formeel geen onderwerp van de gespreksagenda van de twee presidenten, zegt Kumar, “maar misschien komt het wel ter sprake”.
Hij verwacht dat na de schooldeelname op donderdag en kennismaking met de swami, de scholen zelf zullen aangeven of zij yogales op hun school willen. “Onze yogaleraar kan de docenten trainen.”

Geen Yoga Fest
De Yoga Fest is een specifieke unieke activiteit van Suriname zelf, benadrukt Kumar. “De feestweek is geen onderdeel van de wereldwijde Internationale Yoga Dag viering.” De trekker van het project yoga-docent Dinesh Sharma van het Swami Vivekananda Cultureel Centrum keerde begin van het jaar terug naar India. De ambassade zelf focuste zich de afgelopen drie maanden op het bezoek van de Indiase delegatie. De diplomaat verzekert de gemeenschap dat Yoga Fest volgend jaar terugkomt. Alle lokale yogascholen zijn uitgenodigd om de eendaagse viering in de KKF-hal bij te wonen.

Yogadocent Jane Saman van SankalpaYogi vindt het jammer dat er dit jaar geen yoga feestweek is. “Het is een mooie gelegenheid voor de diverse yogascholen om zich te profileren en yoga aan een breder publiek te bieden. Het stimuleert de samenwerking tussen de yogascholen en -docenten.” Kishan Firtoe, activiteiten coördinator van Art of Living (AoL) Suriname ziet de eendaagse viering als een goede gelegenheid om Surinamers voor één moment op de been te krijgen en hun het nut van yoga te laten ervaren.

Yogascholen houden eigen activiteiten
Los van de eendaagse viering in de KKF-hal, houden beide organisaties eigen activiteiten rond de Internationale Yoga Dag. Zo verzorgt Saman samen met Mandy Chiu Hung van SankalpaYogi op uitnodiging van Jacana Amazon Wellness Ressort, een gratis yogales in de vooravond van 21 juni. De focus is op ademhalingsoefeningen, de bekkenbodem en de hormonen.

AoL Suriname startte afgelopen woensdag al met de viering en hield een driedaagse sessie ‘PromiseToYoga’ voor belangstellenden om kennis te maken met yoga en meditatietechnieken. Zaterdag is de jaarlijkse zonnegroet yoga-sessie ‘Sun Never Sets Down’, gevolgd door een vijfdaagse ‘Sri Sri Yoga’ cursus die zondag begint, zegt Firtoe. Op de laatste cursusmiddag - 21 juni - is er een live-streaming vanuit Nederland, waar AoL spirituele leider Sri Sri Ravi Shankar het yoga protocol leidt.

Ook in Wanica viert IMPerfect Yogi de internationale dag met een gratis ‘community yoga class’ op zondag 24 juni in de Vlindertuin te Lelydorp. Zowel Saman als Firtoe merken op dat zij een toename van Surinamers in yoga beoefening zien. De cursisten komen uit alle lagen van de bevolking, dwars door leeftijden, etniciteit en religie.

De Verenigde Naties heeft 21 juni uitgeroepen als de Internationale Yoga Dag. Dit is de dag van de zonnewende, de langste dag in het jaar, waarbij het zonlicht langer over de aarde valt. Yoga is meer dan gezondheid en lichaamsoefeningen en kent meer dimensies zoals spiritualiteit.
De beoefening van yoga zorgt voor rust, harmonie en balans voor geest en lichaam. Dit heeft profijt voor de mensheid en daarom heeft de Indiase regering gemeend deze activiteiten te sponsoren in landen met een missie. In Suriname zijn er iets meer dan 20 yogascholen en disciplines, die verschillende uitingsvormen doceren.

Voor de speciale viering op 21 juni, verstrekt de ambassade gratis yoga-kits aan alle deelnemers. Hierin zitten een khadi (handgesponnen en -geweven stof) yoga-mat, witte khadi kurta pajama en blouse met logo, pet en handdoekje. Belangstellenden moeten zich wel vooraf registreren.
Advertenties