Guatemala: Vulkaan Fuego barst uit, minstens 25 doden
04 Jun 2018, 10:53
foto


De gewelddadigste vulkaanuitbarsting in meer dan een eeuw in Guatemale heeft minstens 25 mensen gedood. Vulkaan Fuego, ongeveer 40 km ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-stad, spuwde op zondag rots, gas en as de lucht in.

Snel bewegende stromen troffen dorpen en doodden mensen in hun huizen. Honderden raakten gewond en velen zijn vermist. De belangrijkste luchthaven van het land is gesloten. President Jimmy Morales heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. In een verklaring die laat op zondag werd uitgegeven, sprak hij over de 'diepe pijn' van de natie veroorzaakt door de 'onherstelbare verliezen' in mensenlevens.

Fuego is één van de meest actieve vulkanen in Latijns-Amerika. Een grote uitbarsting in 1974 verwoestte nabijgelegen boerderijen, maar er werden geen sterfgevallen geregistreerd. Een nieuwe uitbarsting in februari van dit jaar stuurde as 1,7 km de lucht in. Het uitbarsting van gisteren vond op een veel grotere schaal plaats. As werd meer dan 6 km de lucht in gestuurd.

Een mengeling van gloeiend heet gesteente en gas, bekend als pyroclastische stroming, snelde de berghelling af en verzwolg dorpen. In tegenstelling tot langzaam bewegende lava, waar mensen van kunnen weglopen, kan pyroclastische stroming extreem hoge snelheden bereiken. Dit is de dodelijkste gebeurtenis van Guatemala sinds 1902, toen een uitbarsting van de vulkaan Santa Maria duizenden mensen doodde.

Honderden personeelsleden van de politie, het Rode Kruis en het leger zijn ingezet, organiseren evacuaties en zetten tijdelijke onderkomens op. Video's gepubliceerd door lokale media tonen hulpverleners mensen helpen die zijn bedekt met as en lichamen die op lavastromen liggen.

Sergio Cabañas, hoofd van het National Disaster Management Agency (Conred), zei dat de stad El Rodeo "begraven" is. Andere getroffen steden zijn Alotenango en San Miguel los Lotes. Redders proberen nog steeds een aantal dorpen te bereiken en het dodental zal naar verwachting stijgen. Verschillende kinderen zijn onder de doden. Cabañas zei dat er ook een lid van het personeel van zijn bureau is overleden door het natuurgeweld.

Vulkanische as heeft zelfs Guatemala-Stad bereikt. Soldaten hebben de landingsbaan op de luchthaven La Aurora van de stad van as ontdaan. In totaal zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen getroffen in vier regio's. Ambtenaren hebben mensen geadviseerd om maskers te dragen als bescherming tegen vallende as.

Advertenties