DA'91: Verkiezing Venezuela dieptepunt historie continent
22 May 2018, 19:22
foto


DA'91 vindt de verkiezingen die op 20 mei in Venezuela gehouden zijn, een absolute dieptepunt in de politieke geschiedenis van Zuid-Amerika. "De verkiezingen vonden plaats in een sfeer waarbij de publieke vrijheden aan banden zijn gelegd, verkiezingsautoriteiten die aan de leiband lopen van de dictator Maduro en vele kandidaten werden uitgesloten. Zoals gezegd door de Secretaris-Generaal van de OAS: Er kan geen democratie zijn zonder verkiezingen, maar gisteren bewees Maduro dat er wel verkiezingen kunnen zijn zonder democratie,” stelt DA'91 in een persbericht.

DA’91 keurt de wijze van voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen in Venezuela compleet af. "Als liberale democratische partij karakteriseren wij deze verkiezingen als een farce en de uitslag mist kredietwaardigheid.
Het volk van Venezuela, onze vrienden, hebben echter gisteren toch een boodschap van hoop afgegeven aan ons allen op dit continent. De gedisciplineerde en massale weigering om te participeren in een ‘psuedo’ verkiezing, biedt de overtuiging en garantie dat de democratie zal terugkeren in Venezuela."

Het ergste wat Venezuela nu overkomt is de voortzetting van het dictatoriale bewind van Maduro. Een bewind dat de democratie compleet ontmanteld heeft. Het is bekend dat 14 landen, verenigd in de Lima Groep, waaronder Brazilië, Argentinië en St. Lucia, hun ambassadeurs hebben teruggetrokken uit protest. De Verenigde Staten van Amerika heeft nog scherpere sancties aangekondigd. De Venezolaanse missies hebben in vele landen ook de boodschap gekregen dat de verkiezing van Maduro niet in lijn is met internationale standaarden voor vrije, eerlijke en transparante democratische processen.

DA’91 staat niet onverschillig tegenover de ontwikkelingen in Venezuela. Wij hebben verscheidene malen een oproep gedaan naar de De Nationale Assemblee en regering om het standpunt van ondersteuning van de repressie te herzien. Ook nu is vanuit de regering Bouterse nog geen reactie vernomen op de illegitieme verkiezingen in Venezuela. Na het recent bezoek aan Brazilië is de vraag als het een felicitatie wordt of een reprimande?

"Als democraten zullen wij gezien deze ontwikkelingen in Venezuela, andermaal een dringend beroep doen op de regering Bouterse om een dusdanige positie in te nemen die vertaald wordt als voorstander te zijn van een spoedige oplossing met als doel de juiste en aanvullende maatregelen te treffen en initiatieven te ondernemen, zowel individueel als collectief, ten einde de herintreding van de rechtsstaat en de democratische orde in Venezuela te bewerkstelligen," stelt de politieke partij.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March