Gevangenis is geen plek voor moeders
13 May, 13:51
foto


Bij Moederdag 2018 wil de PALU een lans breken voor moeders in de gevangenis, of beter gezegd, voor de relatie van moeders in de gevangenis met hun kind. De gevangenis is geen goede plek om te zijn, en zeker niet voor moeders.

Een vaak gehoorde reactie is ‘je had ervoor moeten zorgen dat je niet in de bak terecht was gekomen’. De eerstverantwoordelijke is natuurlijk de persoon zelf. Toch is er meer om naar te kijken. Want hoewel ook kinderen van een moeder in de gevangenis primair haar zorg zijn, zijn die kinderen ook een zorg van de samenleving als geheel. En wij willen toch niet dat die kinderen straks ook in de gevangenis terecht komen of op een andere manier een last gaan worden voor de samenleving. Ook zij verdienen net als elk ander kind dezelfde kansen om zich te ontwikkelen in de maatschappij. Het eerder in vrijheid stellen van moeders, onder voorwaarden, zou bijvoorbeeld de moeite van het bekijken waard zijn.

Het mag duidelijk zijn. Suriname wordt op dit moment geteisterd door tal van maatschappelijke en financiële problemen. Maar we weten dat ook zonder die actuele situatie de aandacht voor de relatie van moeder in gevangenis en kind daar buiten een gevoelige is die te weinig aandacht krijgt. Daarom wil de PALU bij gelegenheid van deze Moederdag een pleidooi houden voor meer aandacht voor dit aspect. Ook deze moeders en deze kinderen verdienen onze gezamenlijke aandacht.

Reina Cirino,
PALU Secretaris voor Gemeenschapsontwikkeling