Afghanistan: Aanslag doodt meer dan 48 mensen
22 Apr, 10:30
foto
Een achtjarig slachtoffer van de aanslag vanmorgen in Kabul, wordt verpleegd in een ziekenhuis. (Foto: AFP)


Een zelfmoordaanslag op een kiezersregistratiecentrum in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft volgens deskundigen 48 of meer mensen gedood. Bijna de helft van de doden zouden vrouwen zijn, terwijl ook kinderen zijn omgekomen. De explosie deed zich voor in de rij buiten waarbij vele anderen gewond raakten.

De Islamitische Staatsgroep (IS) heeft de verantwoordelijkheid van de aanslag opgeëist. De registratie van de kiezers begon deze maand voor parlementsverkiezingen die in oktober zullen plaatsvinden.

Een woordvoerder van IS zei dat een zelfmoordterrorist met een explosieve riem het centrum had aangevallen, dat zich in het Dashte Barchi-gebied in het westen van Kabul bevindt.

Ooggetuige Bashir Ahmad zei dat veel van de slachtoffers vrouwen met kinderen waren die daar waren om hun identiteitskaarten te bemachtigen en zich in te schrijven voor de verkiezingen. Volgens het Afghaanse persagentschap Pajhwok stierven 21 vrouwen en vijf kinderen. Beelden tonen scènes van bloed bevlekte documenten en foto's op de vloer. Het gebied en de nabijgelegen voertuigen zijn bezaaid met verlaten schoenen en gebroken glasscherven.

Er zijn al minstens vier aanvallen op dergelijke centra geweest sinds de kiezersregistratie een week geleden van start ging. De aanval van vanochtend was de dodelijkste van Kabul, sinds in januari minstens 100 mensen werden gedood in een district vol overheidsgebouwen en ambassades.

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken vertelde de BBC eerder dit jaar dat zowel IS als de Taliban zich op burgers richtten om mensen tegen de regering te provoceren en chaos te creëren. De parlementsverkiezingen later dit jaar zullen worden gevolgd door een presidentiële stemming in 2019.

Uit een BBC-onderzoek kwam eerder dit jaar naar voren dat de Afghaanse regering de volledige controle had over slechts 30% van het land, waarbij de rest van het land onder aanzienlijke bedreiging stond van de Taliban en, in mindere mate, IS die vecht voor controle tegen zowel de Afghaanse strijdkrachten als de Taliban.