Colombia: Ex-Farc-leider gearresteerd voor drugshandel
10 Apr 2018, 17:55
foto
Een rechtbank in New York wil Jezus Santrich (midden) aanklagen voor drugshandel. (Foto: Reuters)


Eén van de topleiders van de voormalige rebellengroep van Colombia, de Farc, is in Bogota gearresteerd na een verzoek van de Verenigde Staten (VS). Een rechtbank in New York beschuldigt Jesus Santrich, een voormalig vredesonderhandelaar, van drugshandel.

De procureur-generaal van Colombia, Nestor Martinez, zegt dat Santrich van plan was om 10 ton cocaïne ter waarde van 320 miljoen dollar naar de VS te exporteren. Santrich blijft in hechtenis totdat de VS om zijn uitlevering vraagt.

Eén senior Farc-lid, Ivan Marquez, zei dat de arrestatie één van de ergste momenten is voor het vredesproces. De Farc-rebellen ondertekenden in 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering.

Nadat de revolutionaire strijdkrachten van Colombia vorig jaar waren ontwapend, kondigde de groep de vorming van een politieke partij aan. Ze behield het acroniem Farc maar veranderde de betekenis van de letters naar de Common Alternative Revolutionary Force.
Als onderdeel van de deal kreeg de Farc tot 2026 10 zetels in het Congres, ongeacht het aantal stemmen dat ze bij verkiezingen behaalt. Santrich, van wie de echte naam Seuxis Hernández Solarte is, zou in juli zijn zetel in het Congres innemen.

"De gearresteerden hebben de waarden en de principes van de vredesovereenkomst verraden", zei Martinez in een televisie-uitzending naast president Juan Manuel Santos. De president zei dat de vermeende misdaden zijn gepleegd nadat de vredesovereenkomst in 2016 werd ondertekend, omdat onder het vredesverdrag eerdere drugsmisdrijven niet langer strafbaar zijn door de wet.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April