Druppel instructieweek tijdens Wereld Glaucoom Week
12 Mar, 13:13
foto


Wereldwijd worden dit jaar van 11 tot en met 17 maart activiteiten ontplooid om de bewustwording over glaucoom, ook wel ‘groene staar’ te verhogen. De periode staat bekend als World Glaucoma Week en varieert elk jaar. Apotheek NV Soma houdt in deze week de ‘Druppel instructie Week’.

Glaucoom is een veel voorkomende ziekte van het oog, vooral bij ouderen. De ziekte is meestal het gevolg van een te hoge druk binnen in het oog. In de oogbol zit vocht dat kamerwater wordt genoemd. Dit zorgt onder andere voor de vorm van het oog en heeft niets te maken met tranen.

De oogdruk hangt af van het evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van het kamerwater. Een te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd. Het gevolg is een beschadiging van de oogzenuw, waardoor uitval van (een deel van) het gezichtsveld ontstaat. Als de beschadiging inadequaat wordt behandeld, kan dit op termijn leiden tot blindheid.

Sterk bijziende mensen (met een sterke min-bril) hebben een grotere kans op glaucoom. Mensen met familieleden met glaucoom hebben ook een grotere kans op glaucoom. Wereldwijd worden ongeveer 70 miljoen mensen getroffen door deze aandoening, waarvan 10% dubbelzijdig blind is.

In het beginstadium geeft glaucoom geen klachten. Later kun je minder goed zien in een deel van het gezichtsveld (vooral de buitenkant van het gezichtsveld). Zelf kun je niets doen aan glaucoom. Je doet er goed aan om bij een opticien een oogdrukmeting te laten doen.

Oogdruppels zijn de eerste keus middelen bij de behandeling van glaucoom. Om verdere schade aan de oogzenuw te beperken, is het van groot belang dat de patiënt chronisch en nauwkeurig druppelt. Voor een optimaal behoud van de effectiviteit van oogdruppels is een goede oogdruppeltechniek van essentieel belang, legt Apotheek Soma uit. Het is dan ook meteen de reden voor haar druppel instructie week.

Uit onderzoek is gebleken dat het druppelen van de ogen niet altijd adequaat geschiedt of er worden vaak belangrijke stappen overgeslagen. Dit vloeit grotendeels voort uit onwetendheid van de cliënt, die kan worden toegeschreven aan een gebrekkige informatieverstrekking. Ook kunnen sommige oogdruppelgebruikers door ouderdom of bepaalde fysieke beperkingen niet goed druppelen. Daarom is een goede oogdruppelinstructie en eventueel advies over bepaalde oogdruppelhulpmiddelen van groot belang.

Apotheek Soma zal een controle uitvoeren op de druppeltechniek en een oogdruppelinstructie verschaffen om zodoende de techniek te verbeteren.

Voor afspraken kunt u bellen:
NV Soma Apotheek , dr Axwijkstraat 107 , telefoon: 550644
NV Soma apotheek Ringweg, Ringweg zuid 243, telefoon 08896060
pdf-icon.gif Oogdruppels_ter_behandeling_van_glaucoom.pdf