Topchef Yudhi Harijono opent restaurant in Suriname
14 Feb 2018, 16:37
foto
Topchef Yudhi Harijono vertelt over een voorgerecht tijdens de soft-opening van ‘Lenggang Indonesia Food Culture’, het eerste authentieke Indonesische restaurant in Suriname en Zuid-Amerika. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De klantenkring van topchef Yudhi Harijono (50) bestaat onder meer uit Koninklijke families en wereldberoemdheden. Een cake van hem kostte eens US$ 350.000 en een cupcake begint bij US$ 50. Harijono heeft dinsdag de soft-opening gedaan van zijn vijfde restaurant Lenggang Indonesia Food Culture in de Hermitage Mall.

“Mijn eerste in Suriname, tevens het eerste authentieke Indonesische restaurant voor Zuid-Amerika”, zegt Harijono aan Starnieuws. Harijono is een groot zakenman in de voedselindustrie van Indonesië. Gespecialiseerd in cakes (eetbare kunstwerken) heeft hij diverse horecaketens in verschillende landen. “Een grote vis, nee ik ben een gewone kleine vis”, lacht hij, “ik wil de Indonesische cultuur wereldwijd promoten.” In het bijzonder wil hij de Javanen in Suriname, de nazaten van Indonesiërs, kennis laten maken met de zeer diverse Indonesische cultuur.

De authentieke Indonesische keuken is slechts een onderdeel hiervan. De Javaanse keuken is hier bekend, “maar die is wat men heeft onthouden van honderd jaar geleden”. De immigranten kwamen uit een bepaalde streek, maar Indonesië is veel groter. Volgens het bedrijfsconcept werkt Harijono uitsluitend met een Indonesische kok en kruiden uit zijn eigen fabriek. Vlees, vis en groenten koopt hij lokaal op.

‘Lenggang Indonesia Food Culture’, betekent zoveel als dansen door de Indonesische keuken, vertelt Ismanto Adna. Hij is de vertegenwoordiger van Harijono in Paramaribo, belast met het reilen en zeilen van de onderneming. Adna bezocht Indonesië in 2016 samen met andere Surinaamse zakenlieden. Een handelsmissie die de Indonesische ambassade jaarlijks organiseert om investeringen in beide landen te stimuleren.
Een gesprek met een Surinaamse ondernemer die heimwee had naar Indonesisch eten, bracht hem op het idee om in de horecasector te duiken. Gesprekken met de ambassade, leidden tot een vervolgbezoek aan Jakarta. Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken deed het voorwerk en bracht Adna in contact met Harijono. “Het klikte meteen en hij kwam in augustus naar Paramaribo.”

Suriname springplank
De topchef hield een kookdemonstratie voor enkele Surinaamse zakenlieden, besprak zakelijke opties en deed zijn marktonderzoek. “Hij zag de perspectieven om de Indonesische cultuur uit te breiden.” Harijono vertelt hierover: “De drukte in een bepaald restaurant en de slechte smaak van het eten waren voor mij doorslaggevend om in Suriname te investeren. Mijn eten smaakt beter en we zullen het beter dan hen doen.”

Voor Harijono is ‘Lenggang Indonesia’ het begin van zijn conquest in de regio. “Suriname is voor mij de springplank naar Brazilië, Aruba, Curaçao en andere landen in de regio.” Suriname als investeringsland, hub naar de regio en partnerschappen met Surinamers zijn precies doelen die de ambassade beoogt met de handelsmissies en Indofair. Adna: “Indonesië heeft ons veel te bieden. Wij moeten gewoon slimmer en creatiever zijn om die business opportunities te ontdekken. Zodra je een markt voor hen hebt, volgt de investering.”

In Suriname investeert de Indonesiër “ongeveer US$ 80.000 tot US$100.000 inclusief het importeren van de eigen kruiden uit Indonesië”, vertelt hij heel bescheiden. “De investering is niet groot vergeleken met Indonesië, waar je op zijn minst een half miljoen neertelt.” De financiële crisis in het land is geen obstakel geweest. “De crisis heeft weinig effect op de voedselindustrie. Mensen eten altijd, maar als je hoge prijzen hanteert blijven ze weg”, redeneert Harijono.

Suriname is relatief gezien een klein land met een kleine bevolking,” beargumenteert Adna. “In een groter land met een grotere bevolking krijg je meer aanbieders. Nu kan hij exclusief zijn met zijn product voor de Surinamers en de toeristen.” De prijzen bij ‘Lenggang Indonesia’ zijn dan ook erg concurrerend. Met een SRD 100 kun je gemakkelijk twee tot vier gerechten eten. Zelfs de uitgebreide Liwetan voor zes personen, rijsttafel geserveerd op bananenblad begint bij SRD 360.

Try-out
Het restaurant opent zijn deuren vandaag voor het publiek en is tijdelijk gevestigd op de eerste etage van de mall. De komende drie maanden zijn een soort try-out en wil Adna werken aan de inrichting, de serviceverlening, het menu-aanbod en overige eventuele kinderziektes. Naast dining-in en take-out en wil het restaurant het idee voor een uur-buffet introduceren.

De huidige chef-kok komt uit Manado in de Indonesische provincie Noord-Celebes. Hoewel alle recepten van Harijono zijn, komt de chef-kok in met zijn Manadonese specialiteiten bereidt met de bedrijfsingrediënten. “Die gerechten zijn dan exclusief op het menu dat nu meer gerechten van Java kent.” In mei volgt de officiële opening, “de Balinese keuken wordt dan toegevoegd aan het menu”, zegt Harijono.

De topchef heeft grotere plannen voor Suriname. Het restaurant is slechts het begin. Hij ziet mogelijkheden voor de handel, zoals de import van kleding voor moslims of betaalbare leren goederen. Zelf geproduceerde kruiden zitten er voorlopig niet tussen, “wij maken net genoeg om onze eigen restaurants te voorzien”. Zijn andere producten als cakes, ice-cream en yoghurt zitten ook niet op het lijstje. “Dat zijn premium producten, prijzig en gaat ons meer kosten om ze naar Paramaribo te halen. Een schep ‘vogelnest’ ijs start al bij US$ 50.”

In de toekomst wil Harijono een eigen plek voor het restaurant dat helemaal in de Indonesische stijl wordt opgezet. Hij stelt in het vooruitzicht modeshows, muziek- en dansavonden, kookcursussen – alles gericht op de promotie van de Indonesische kunst, cultuur en het toerisme. Hiervoor krijgt hij de ondersteuning van de ambassade.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February