Paus waarschuwt Latijns-Amerika voor corruptie
22 Jan 2018, 10:50
foto
Paus Franciscus bidt voor overblijfselen van de Peruviaanse heiligen in de kathedraal San Juan Apostol y Evangelista in Lima, Peru. (Foto: via Reuters)


Paus Franciscus heeft zondag zijn reis naar Chili en Peru voltooid met de waarschuwing dat Latijns-Amerika in een diepe crisis verkeert door corruptie, met politiek in de meeste landen die 'zieker dan goed' is.

Sprekend in geïmproviseerde opmerkingen aan bisschoppen, noemde hij het schandaal van bouwbedrijf Odebrecht, dat heeft toegegeven dat hij miljarden aan steekpenningen heeft betaald, als een voorbeeld van hebzucht dat over het continent van zijn geboorte tiert.

Terwijl hij vrijdag zat naast de Peruviaanse president Pedro Pablo Kuczynski, zei hij dat alle delen van de samenleving moesten werken aan de strijd tegen corruptie. Op zondag sprak hij breder. "De politiek bevindt zich in een crisis, in een grote crisis in Latijns-Amerika," zei hij, terwijl hij ook belastingparadijzen en drugshandel noemde.

In een zeldzame zinswending voor een paus noemde hij een specifiek bedrijf. Hij zei dat het Braziliaanse Odebrecht, dat tijdens een deal uit 2016 toegaf dat het miljarden had uitbetaald in ruil voor contracten in 10 Latijns-Amerikaanse landen, eigenlijk maar een klein deel van het probleem was. In Peru alleen is een voormalig president opgesloten, omdat hij naar verluidt steekpenningen van Odebrecht had ontvangen.

Kuczynski werd in december bijna afgezet omdat hij niet had verteld dat een bedrijf dat hij leidde, zaken deed met Odebrecht. Hij ontkent enig wangedrag. Dagen nadat hij een motie van wantrouwen had overleefd in het Congres, verleende Kuczynski gratie aan de voormalige president Alberto Fujimori, die minder dan de helft van zijn 25 gevangenisjaren voor corruptie en schending van de mensenrechten had uitgezeten.
Algemeen wordt dit besluit gezien als een politieke overeenkomst die werd gesloten met Fujimori-aanhangers in het Congres om Kuczynski in functie te houden. Kuczynski ( 79) noemde medische redenen om Fujimori gratie te verlenen en zei dat het fundamenteel om vergeving ging. Hij ontkent dat het deel uitmaakte van een achterkamerdeal.

Het bekend worden van het Odebrecht-schandaal heeft ook jarenlang de grootste regionale Braziliaanse economie in de ban gedaan en tientallen spraakmakende leidinggevenden en wetgevers naar de gevangenis gestuurd.

De paus heeft gesproken over corruptie tijdens eerdere reizen naar Latijns-Amerika. In 2015 zei hij in Paraguay dat het een "plaag, gangreen van de samenleving" was en heeft hij sindsdien de ziektemetafoor uitgebreid.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February