Sleur: Minister Dodson kraait onzin uit
22 Jan 2018, 00:00
foto
De plekken in het stuwmeer waar de vier scalians actief zijn. Aanvankelijk werd ontkend dat de pontons in het stuwmeer waren. Later heette het 'kwik opruimen'.


Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen deelt in een persbericht mee dat de scalians op het stuwmeer bezig zijn kwik op te ruimen en niet naar goud zoeken. “Dat is je reinste onzin die ik ooit heb gehoord,” reageert milieuactivist Erlan Sleur. “Kwik opruimen? Met peperdure scalians? Dat is zo belachelijk, wie houdt de minister voor de gek?," zegt Sleur in gesprek met Starnieuws. Een week geleden zijn er vier actieve scalians waargenomen op het stuwmeer.

Dodson beweert dat de scalians geen werkzaamheden uitvoeren op het meer. “Ze zijn het niet aan het vervuilen, ze ruimen integendeel de kwikresten op,” weerspreekt de minister. De bewindsman legt in het gesprek met het Nationaal Informatie Instituut uit dat de vier scalians vanaf december op vier verschillende locaties in het Stuwmeergebied de kwik uit het water zuigen. Door het zuigen en verwerken van de kwik laat de scalian vuil water achter. Dit hoeft geen probleem te zijn aangezien het water zichzelf weer reinigt. De groene kleur van het water is volgens de bewindsman niet het gevolg van de werkzaamheden van de scalian, maar van algen.

Sleur is niet onder de indruk van Dodson’s uitleg. “Als ze echt kwik aan het opruimen zijn, wat ongeloofwaardig blijft, waarom gebeurt het dan zo stiekem? Waarom is het niet publiekelijk aangekondigd?” Sinds de scalians in december vorig jaar zijn waargenomen hebben Sleur en Frits van Troon, uitbater van Tonka eiland, het hoofd van Ordening Goudsector (OGS) Stanley Benschop, op de hoogte gesteld. Ze zijn ook persoonlijk bij hem geweest op kantoor. “Meneer Benschop wist niks van een vergunning van deze scalianhouders om kwik uit het stuwmeer te halen.”

Sleur, Van Troon en Starnieuws hebben de GPS coördinaten van de waargenomen skalians vastgelegd. Een is in de buurt van Tonka eiland gezien, tussen een paar ongerepte eilanden langs de Brownsberg. De drie anderen zijn tussen Ston eiland en Kadjoe waargenomen. Vanuit Kadjoe is het een haast rechte lijn naar de stuwdam. In de directe omgeving van de drie scalians wordt er op de eilandjes driftig naar goud gezocht.

De uitspraken van de minister over kwik verwijderen uit de bodem van het stuwmeer, worden door velen als zeer ongeloofwaardig ervaren. “Belachelijk, echt belachelijk voor een bigi bigi man lek’ minister om zulke zaken aan te halen. Iedereen kan zien dat het puur om goudwinning gaat,” merkt Sleur op. Hij stelt dat Dodson als minister niet meer betrouwbaar is. “Hij heeft elke keer een ander verhaal. Misschien is hij zodanig geïntimideerd of juist bezig met belangen van andere mensen. We weten hoe hij is omgegaan met de zandafgravingen op Braamspunt. Toen heeft hij ook allerlei argumenten aangehaald die erop wezen dat het totaal niet in ’s landsbelang is maar puur om een kleine groep in dit land te voorzien. De grote belangen van het land worden gewoon te grabbel gegooid.”

René Gompers

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February