Tentoonstelling Maria Sibylla Merian in 'Vlindertuin'
14 Dec 2017, 16:06
foto


De Nederlandse ambassade presenteert vanaf vrijdag de tentoonstelling van Maria Sibylla Merian in het Neotropical Butterfly Park (Vlindertuin) te Lelydorp.
Maria Sibylla Merian (1647-1717) deed in de 17e eeuw baanbrekend onderzoek naar de ontwikkeling van insecten. Ze legde de basis voor de entomologie, de insectenkunde, en wordt beschouwd als een van de eerste botanische kunstenaars.


De van oorsprong Duitse kunstenares, leerde tekenen en etsen van haar Nederlandse stiefvader Jacob Marrel. Als schilder, tekenaar en onderzoeker wist zij zich in te zetten voor de kunst en wetenschap in een tijd waarin dit voor vrouwen niet erg gebruikelijk was. Zo werd zij gewaardeerd en gerespecteerd als professioneel kunstenares.

Gedreven door haar belangstelling naar de bijzondere flora en fauna waarmee ze in Amsterdam kennis had gemaakt, en als sympathisant van exotische insecten, kwam ze in 1699 naar Suriname. Tijdens deze reis, die ze samen met haar jongste dochter maakte, werkte ze aan haar bekendste boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In dit rijk geïllustreerde werk staat de metamorfose van de rups naar vlinder centraal.

Ter gelegenheid van de 300ste sterfdag van Maria Sibylla Merian brengt de Nederlandse ambassade in samenwerking met het Neotropical Butterfly Park de Duits-Nederlandse kunstenares onder de aandacht. Ter gelegenheid hiervan wordt op 15 december 2017 om 9:00 uur de tentoonstelling met haar kleurrijke kunstwerken geopend in het Neotropical Butterfly Park. Vanaf dan zijn de tekeningen, gebaseerd op haar onderzoek naar onder andere rupsen en vlinders, zichtbaar voor publiek, deelt de ambassade mee in een persbericht.

De ‘Schatkamercollectie: werken van Maria Sibylla Merian’ is afkomstig uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Haar prachtige tekeningen, grotendeels gemaakt in Suriname, zijn nog steeds bekend en worden nu nog wereldwijd tentoongesteld.

Informatie tentoonstelling

• Officiële opening: vrijdag 15 december om 9:00 uur (’s morgens)
• Locatie: Neotropical Butterfly Park (Vlindertuin), Lelydorperweg 127, Wanica
• Openingstijden:
di- za: 8.30 - 15.30 uur
zo: 9.00 – 14.00 uur
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April