Nading vraagt structurele oplossing noden binnenland
23 Aug 2016, 00:38
foto
Assembleelid Aida Nading (foto: Raoul Lith)


Assembleelid Aida Nading (NDP) heeft veel ondersteuning van collega's uit het binnenland gekregen voor noden die zij heeft aangekaart. Zij voerde aan dat er structurele problemen zijn in het binnenland die telkens onder de aandacht worden gebracht, maar er komt geen oplossing. De veiligheid in het binnenland, onderwijs, brandstof, gezondheidszorg, ondersteuning van productie, honoraria van dignitarissen, prijzen van goederen zijn enkele zaken die zij aan de orde heeft gesteld tijdens de behandeling van de suppletoire begroting maandag.

Na zes maanden is er voor een maand brandstof geleverd in verschillende dorpen. Het gras op airstrips is een meter hoog, want er is geen brandstof om de brushcutter te kunnen gebruiken, zei Dinotha Vorstwijk (ABOP). Airstrips moeten met een houwer worden onderhouden. Zij wees op de gevaren van hoog wied op vliegvelden. Nading merkte op dat zij diverse keren heeft aangekaart om te kijken naar andere mogelijkheden om het binnenland te voorzien van energie. Hierdoor hoeft de dure brandstof niet naar de dorpen te worden getransporteerd.

Vorstwijk en Nading gaven aan dat er enorme achterstand ontstaan is door staking van bus- en boothouders. Verschillende leden willen een evaluatie van de onderwijsresultaten. Er zijn weinig kinderen uit het binnenland geslaagd. Leerkrachten zijn nu met de boot teruggekeerd naar de stad, omdat vliegmaatschappijen hen niet willen vervoeren door achterstallige betaling van de overheid. Als de betaling niet wordt gedaan, wordt gevreesd dat leerkrachten op 1 oktober niet naar hun standplaats zullen gaan. Nading pleitte ook voor verhoging van de honoraria van het traditioneel gezag. De mensen zijn het gezag van het binnenland en ontvangen nauwelijks SRD 350 aan vergoeding.

In De Nationale Assemblee werd ook aangekaart dat ambtenaren al tien tot twintig jaar werkzaam zijn voor de overheid in het binnenland, maar ze worden niet in vaste dienst genomen. De mensen willen weten waar zij aan toe zijn. NDP-fractieleider André Misiekaba stelde voor dat de Assembleeleden die ermee geconfronteerd zijn, lijsten produceren van mensen die allang werken voor de overheid, maar hun rechtspositie niet is geregeld. Hij stelde dat dit in orde moet komen. Nading bedankte haar collega's voor de ondersteuning en aanscherpen van de vraagstukken die zij heeft aangekaart.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May