Controversieel doelpunt Peru kikkert Brazilië uit Copa
13 Jun 2016, 01:27
Raul Ruidiaz heeft Peru de overwinning bezorgd door de bal met de hand te scoren. (Beeld: SCCN)

Peru won de laatste wedstrijd in groep B met 1-0 van Brazilië en mag als groepswinnaar over naar de kwartfinales. In het Guillete Stadium te Foxborough, Massachusetts scoorde Raul Ruidiaz in de 75e minuut, met de hand, het enige doelpunt van de wedstrijd. Hoewel meerdere spelers protesteerden, bleef het doelpunt staan. Door dit resultaat is Brazilië uitgeschakeld voor verdere deelname.

Brazilië begon sterk aanvallend aan de wedstrijd en domineerde de eerste helft, maar slaagde er niet in het overwicht in doelpunten om te zetten. Peru was in deze speelperiode nogal terughoudend en verdedigde erg stug. De ploeg van bondscoach Carlos Dunga slaagde er niet in de Peruviaanse defensie open te breken. De ruststand was 0-0.

Na de rust zagen we een aanvallend ingesteld Peru, dat het Braziliaanse spel ontregelde. Hierdoor was het spel gelijkwaardiger in deze helft. Enkele kansen aan beide zijden daargelaten, was er niets opmerkelijks. Raul Ruidiaz bracht daar verandering in, toen hij in de 75e minuut de bal met zijn hand het Braziliaanse doel inwerkte. De arbitrage staakte de wedstrijd voor enkele minuten, maar besloot daarna het doelpunt te laten staan: 1-0.

Ecuador ontdoet zich met speels gemak van Haïti

Ecuador heeft Haiti met 4-0 verslagen in hun laatste groepswedstrijd. In het Metlife Stadium te East Rutherford, New Jersey hadden Enner Valenci en gevolg, geen kind aan de Concacaf-vertegenwoordiger. Ecuador eindigt hierdoor met 5 competitiepunten in groep B en is verzekerd van een plek in de kwartfinale.

Haiti probeerde zich kranig te gedragen, maar werd reeds in de 11e minuut met de neus op de feiten gedrukt door Enner Valencia: 1-0. Niet lang daarna verdubbelde Jaime Ayovi de score: 2-0, bij welke stand de kleedkamers werden opgezocht.

Na de pauze had Ecuador nog vele mogelijkheden om verder uit te lopen, maar Enner Valencia had het vizier niet op scherp. Toch verruimde Christian Noboa de score in de 57e minuut: 3-0. Antonio Valencia had in de 78e minuut het slotakkoord en bracht het totaal op 4-0. Deze score verhoogde de druk op de wedstrijd tussen Brazilië en Peru. Een gelijkspel zou voor Peru onvoldoende zijn aangezien Ecuador vanwege een beter doelsaldo beslag heeft gelegd op de tweede plaats in deze groep en Brazilië dan als groepswinnaar zou eindigen. Peru moest dus winnen om over te gaan. Inmiddels is dat ook gebeurd, zij het via een controversieel doelpunt.

Peru en Ecuador gaan dus naar de kwartfinales, terwijl Brazilië en Haïti naar huis mogen.