Districten dienen begroting nieuw dienstjaar in
27 May 2016, 21:22
foto
Districtscommissaris (dc) Lakmienarain Doebay van Saramacca overhandigt de begroting van zijn district aan minister Edgar Dikan. (Foto's: Raoul Lith)


De districtscommissarissen hebben donderdag elk hun begroting aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) overhandigd. Dikan zegt dat hiermee aan een wettelijke verplichting is voldaan. “De wet schrijft voor dat ik nu met mijn collega van financiën moet overleggen om te kijken hoe we zaken op de begroting kunnen krijgen.”

De begroting vloeit voort uit de hoorzittingen die eerder dit jaar zijn gehouden in de ressorten van de districten. Buurtbewoners konden tijdens deze vergaderingen actief participeren en voorstellen doen hoe de buurt te verbeteren. “De mensen hebben hun grieven naar voren gebracht. Daaruit zijn er plannen ontstaan en gaat het nu om de becijfering van die plannen.” De burgers zelf bepalen wat er het volgend jaar gebeurt in hun district.

Dikan vergelijkt de huidige situatie in Suriname met een korjaalreis. “Wanneer we zo in een korjaal zitten naar het dorp, kom je stroomversnellingen tegen.” Tijdens de tocht kom je soms in stroomversnellingen terecht en vult de boot zich met water, illustreert hij verder. “Dan schep je met man en macht water uit de boot, zodat deze niet zinkt.” Suriname verkeert in net zo een situatie, vindt de RO-bewindsman. Hij heeft de mensen op het hart gedrukt om niet te kijken naar wie de problemen heeft veroorzaakt, maar naar hoe ‘de boot kan worden gered’. Zijn ministerie zal internationale bronnen aanboren om financiering aan te trekken, om zoveel mogelijk de plannen van de districten te kunnen uitvoeren.

Districtscommissaris Margretha Malonti zegt dat zij de begroting met gemengde gevoelens heeft ingediend. Precies een jaar geleden heeft zij voor het laatst geld gehad in het districtsfonds. Volgens haar gaat het heel moeilijk in haar ressort, “je hebt geld nodig om bepaalde zaken uit te voeren. Projecten blijven liggen, omdat er al 12 maanden geen geld is gekomen.” In 2014 en 2015 heeft het district slechts de helft van de begroting gehad. De gemeenschap vraagt wanneer projecten zullen worden uitgevoerd, en dan sta je er verlegen bij, legt Malonti de situatie in haar district uit. Ze kijkt uit naar de belofte voor verandering die de minister heeft gedaan.

Raoul Lith
Advertenties